Utvrđen Prijedlog zakona o Željeznicama RS: Neophodno riješiti pitanje viška radnika

0

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 147. redovnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama Republike Srpske po hitnom postupku.

“Željeznice Republike Srpske su preduzele aktivnosti na sprovođenju postupka restrukturiranja ovog privrednog društva. Da bi se omogućilo da se postupak uspješno okonča, neophodno je da se riješi pitanje viška radnika. Veći broj radnika Željeznica Republike Srpske ima godine staža predviđene propisima koji uređuju oblast penzijskog osiguranja, ali nemaju potrebne godine života. U ovom slučaju radi se, uglavnom, o radnicima izvršne službe kojima se priznaje beneficirani radni staž, te, ukoliko ostanu nezbrinuti nakon restrukturiranja, mala je ili skoro nikakva mogućnost da nađu novo zaposlenje”, navodi se u saopštenju sa sjednice Vlade.

Kako se navodi, donošenjem prijedloga po hitnom postupku privredno društvo bi, već nakon stupanja na snagu zakona, moglo da riješi pitanje penzionisanja oko 260 radnika.

Svjetska banka je aktivno uključena u ovaj postupak, a Ministarstvo saobraćaja i veza i Željeznice Republike Srpske vode pregovore sa bankom za dobijanje kredita kojim bi se postupak restrukturiranja uspješno sproveo.

Srna