U izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj bit će utrošeno oko 402 miliona eura

0

U izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj, kao najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Republici Srpskoj, bit će utrošeno oko 402 miliona eura, koliko je obezbijeđeno kroz kreditne sporazume sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB), saopšteno je iz preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da se izgradnja ovog autoputa odvijala kroz dva zasebna projekta, odnosno izgradnjom dionice Doboj–Prnjavor, u dužini od 36,6 kilometara, što je finansirano kreditom EBRD-a, a osnovna cijena ugovora je 185 miliona eura.

“Drugi projekat, odnosno dionica, je Banja Luka–Prnjavor, u dužini od 35,3 kilometra, što je finansirano kreditnim sporazumom sa EIB u iznosu od 160 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Zbog dodatnih radova, nepredviđenih okolnosti na samoj trasi, kao i zbog posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine, Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” zatražilo je dodatna sredstva kod obje banke i to 10 miliona eura kod EBRD i 47 miliona eura kod EIB, kako bi projekat u potpunosti bio završen sredinom ove godine.

“Sa dodatnim zaduženjem od 47 plus 10 miliona eura, konačna cijena autoputa ‘9. januar’ iznosit će oko 402 miliona evra ili 5,5 miliona eura po kilometru, što je povećanje u iznosu od 15 posto od prvobitno ugovorene cijene”, precizirali su iz preduzeća “Autoputevi RS-a”.

U saopštenju se napominje da za projekte ove veličine i složenosti, navedeno povećanje nije ništa neobično ili nesvakidašnje, kako već danima pokušavaju da prikažu pojedini predstavnici opozicije, iznoseći netačne i zlonamjerne podatke o vrijednosti projekta autoputa.

“Najnoviji primjer je tvrdnja da će autoput Republiku Srpsku koštati 75 posto više od planiranog, te da će njegova cijena premašiti 1,17 milijardi KM, odnosno 16,3 KM po kilometru”, navodi se u saopštenju.

Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” Banja Luka najoštrije odbacuje paušalne i neutemeljene izjave pojedinih predstavnika opozicije, koji i na taj način pokušavaju da u negativan kontekst stave najznačajniji infrastrukturni projekat u Republici Srpskoj.

“Projekat izgradnje autoputa ‘9. januar’ Banja Luka-Doboj, odvija se pod budnim okom nadzornog organa, kao i konsultanata samih evropskih banaka, koji od početka realizacije navedenog projekta, pa do danas, nisu imali nijedan jedini prigovor na način izvođenja i praćenja radova”, navodi se u saopštenju.