Trgovinski lanac od 11.500 prodavnica traži dobavljače iz BiH

0

Nakon što je BiznisInfo nedavno objavio da velika ruska maloprodajna grupa X5 planira pokrenuti uvoz proizvoda iz BiH, ova kompanije je započela i konkretne aktivnosti na tom planu.

Konkretan poziv zasad je objavljen na stranici Privredne komore RS, ali će saradnja, kako saznajemo, biti ponuđena firmama iz cijele BiH.  

Kompanija X5 sad analizira mogućnost saradnje sa kompanijama iz čitave BiH, kratko je rečeno za BiznisInfo iz ruske ambasade u Sarajevu.

Inače, kako se navodi u pozivu koji je objavljen na stranici Privredne komore RS, Rusi su zainteresovani za uvoz voća i povrća, alkoholnih i bezalkoholnih pića (vino, rakija, pivo, sokovi itd), te svih ostalih prehrambenih proizvoda osim mesnih i mliječnih.

Osim toga, zainteresovani su za neprehrambene proizvode, poput pelena, maramica, deterdženata, tekstilnih proizvoda itd.

O kakvom se gigantu radi, najbolje govori podatak da su ovih dana otvorili svoj 11.500-ti objekat u ruskom gradu Samara. Kakvom se brzinom kompanija širi govori podatak da je prije samo tri mjeseca otvorila 11.000-ti objekat.

U trećem kvartalu 2017. prodaja ove grupe porasla je za 24,9 posto na 317 milijardi rubalja (oko 9 milijardi KM).

(D.M.)