Sberbank se povlači iz više evropskih država

0

Sberbank planira napustiti niz evropskih zemalja zbog ozbiljnih poteškoća u poslovanju koje proizlaze iz silnog regulatornog pritiska povezanoga sa sankcijama protiv Rusije, izjavio je predsjednik Uprave Sberbanka German Gref.

“Trenutno optimiziramo naše poslovanje u Evropi, a iz niza zemalja ćemo otići. U Evropi je izuzetno teško poslovati pod sankcijama”, rekao je Gref u intervjuu za TV kanal Rossia 24, prenosi Hina.

“Tamo (u Evropi) smo pod izrazito snažnim pritiskom regulatora. Premda na tom tržištu ne pripadamo u red velikih banaka, uvršteni smo među sistemski važne banke pod izravnim nadzorom Evropske središnje banke, a tom nam vrlo ozbiljno komplicira život. Za malu banku snositi sve troškove povezane s izravnim nadzorom ECB-a nad sistemski važnim bankama, nije jednostavno”, rekao je Gref.

Najavio je veću koncentraciju na tržišta zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Sberbankovo evropsko poslovanje organizirano je kroz grupaciju Sberbank Europe sa sjedištem u Beču odakle se upravlja mrežom banaka-kćeri u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj. Osim toga, Sberbank posluje kroz firmu-kćerku u Švicarskoj.

Prema podacima Sberbanka, evropske filijale s dobiti su počele poslovati početkom 2016. godine.

Ovoga ljeta Sberbank je prodao biznis u Slovačkoj.