Robotizacija kompanija u istočnoj Evropi skočila 28%

0

Kompanije širom istočne Evrope povećavaju investicije u automatizaciju fabrika kako bi se izborile sa nedostatkom radne snage, a u prilog tome govori sve veći broj robota.

Naime, oko 9.900 robota je instalirano u regionu centralne i istočne Evrope prošle godine, što je za 28 odsto više nego 2016. godine, prema procjenama frankfurtske Međunarodne federacije za robotiku (IFR).

U regionu CIE, Slovačka ima najviše robota, jer na 10.000 industrijskih radnika ide 135 robota, za njom slijedi Češka sa 101 robotom, Mađarska 57 i Poljska sa 32, prema podacima IFR za 2016. godinu.

Iz japanske kompanije Yamaha Motor poručuju da je njihova prodaja industrijskih robota Mađarskoj porasla za 150 odsto prošle godine u odnosu na godinu dana ranije, i za 120 do 130 odsto u širem regionu istočne Evrope.

Druga japanska firma Omron navodi da su njeni prihodi od porudžbina u istočnoj Evropi uvećani za 55 odsto na godišnjem nivou, dijelom zbog nestašice radne snage, ali i potrebe kompanija da poboljšaju produktivnost i kvalitet proizvodnje.