Ramljak dobija ovlasti i nad Mercatorom

0

Nakon odluke Okružnog suda u Ljubljani cijeli Mercator de facto prelazi pod “Lex Agrokor”, posebni zakon namijenjen spašavanju najvećeg hrvatskog prehrambeno-trgovačkog lanca, izvijestio je Siol.net.

Prema podacima slovenskog portala, Okružni sud u Ljubljani je u petak potvrdio zahtjev vanrednog povjerenika hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljaka i donio odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti.

To je institut koji omogućava slovenski zakon o financijskom poslovanju, postupcima zbog insolventnosti i prisilnom raspuštanju (ZFPPIPP), prenosi SeeBiz.  

To u praksi znači da je sud insolventnost Agrokora, većinskog vlasnika Mercatora, priznao kao glavni postupak, te da će Ramljak kao vanredni upravitelj Agrokora imati prvu i posljednju riječ u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji.

On može upravljati Mercatorom ili po potrebi prodati Mercator ili dio njegove imovine, kao što je srpski Mercator-S, kao izvanredni upravitelj Agrokora odlučivati o mjerama izvršenja i drugim mjerama za osiguranje imovine Mercatora, koje mogu ulagati njegovi ali i Agrokorovi vjerovnici na čelu s bankama, i imati direktan pristup slovenskim sudovima.

Ovo Agrokoru ili Ramljaku daje odriješene ruke čak i u slučaju nestanka Mercatora.

Kao što smo ranije izvijestili, u Agrokoru su prvobitno planirali da Mercator pod svoje okrilje preuzme trgovine Konzuma u Bosni i Hercegovini koje je hrvatski maloprodajni lanac dobio u ruke Agrokorovim preuzimanjem Mercatora 2014. godine.

U Mercatoru toj ideji nisu pretjerano skloni, protive joj se i banke vjerovnici, jer je shvataju kao prebacivanje Konzumovog bremena na pleća slovenskog trgovačkog lanca.

Pitanje je mogu li u Mercatoru, kojeg predvodi Tomislav Čizmić, tu namjeru sada izbjeći. S institucijom priznanja stranog postupka zbog insolventnosti na Ramljaka prelaze ovlasti zastupnika i opunomoćenika za raspolaganje Agrokorovom imovinom u Sloveniji, tako i s Mercatorom.

Operacija spašavanja Konzuma u BiH, koji bi inače završio u stečaju, vjerojatno je jedan od ključnih razloga zbog kojeg se Ramljak obratio sudu u Ljubljani, zaključuje Siol.net.

Ovo otvara nekoliko pravnih dilema. Ramljakovo preuzimanje poluga upravljanja Mercatorom bilo bi u direktnom sukobu sa “Lex Mercatorom”, posebnim zakonom koji slovenskoj vladi omogućava da u kompanijama od sistemske važnosti s više od 6.000 zaposlenih imenuje vanrednog povjerenika.

Ovaj zadatak u Mercatoru od maja obavlja Gregor Planteu, koji mora, po istom zakonu da zaštiti društvo pred novčanim i trgovinskim tokovima u korist većinskog vlasnika.

Nakon “Lex Mercatora” Agrokor ne smije davati Mercatoru instrukcije koje bi bile štetne za društvo, njegovu imovinu i kreditore.

Podsjetimo, usvajanje “Lex Mercatora”, slovenska vlada pravdala je “zaštitom javnog interesa u društvu od sistemskog značaja za zemlju.”

Ovo postavlja drugu pravnu dilemu. Po zakonu, sud može, u stvari, zahtjev za prekogranično priznanje insolventnosti koji uloži strani upravitelj također odbaciti.

To se može učiniti u slučaju ako bi priznanje stranog postupka negativno uticalo na suverenost, sigurnost ili javni interes Republike Slovenije. Zašto sud u Ramljakovom zahtjevu nije vidio prijetnju javnom interesu, ako je to u sukobu sa “Lex Mercatorom”, koji je usvojen s ciljem zaštite tog javnog interesa nije poznato, navodi Siol.

Žalba protiv odluke koju je usvojio sud u Ljubljani moguća je do kraja mjeseca. Ramljak i Agrokor u ovom slučaju zastupa odvjetnička tvrtka Rojs, Peljahan, Prelesnik & Partneri, koja je hrvatski koncern predstavljala u trenutku preuzimanja Mercatora. Tada ga je još vodio Ivica Todorić, a pravnik Aleš Rojs se smatra jednim od njegovih najvažnijih savjetnika u Sloveniji.

(SeeBiz)