Olimpijski muzej Sarajevo mogao bi biti otvoren do 2018.

0

Zgrada Olimpijskog muzeja Sarajevo mogla bi biti obnovljena i otvorena za javnost do februara 2018. godine na dan kada se bude otvarala Europska Olimpijada mladih.

– Počeli smo pripreme za treću fazu rekonstrukcije zgrade Olimpijskog muzeja u Petrarkijinoj ulici. Ako sve bude išlo prema planu, Muzej će biti otvoren u staroj zgradi do februara 2018. godine, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić.

Od 27. februara 1992. godine kada je devastiran, Olimpijski muzej čini napore da se vrati u zgradu u Petrarkijinoj ulici.

Do sada su urađene dvije faze rekonstrukcije zgrade Muzeja, obnovljena je unutrašnjost, krov i prozori, a za preostalu treću fazu Muzeju nedostaje još milion konvertibilnih maraka.

Za prve dvije faze potrošeno je oko 175 hiljada konvertibilnih maraka.

U oktobru prošle godine smo pisali kako je Europska unija odobrila milion konvertibilnih maraka potrebnih za treću fazu obnove, ali je taj novac potrošen u EU. Inicijativu za ponovnim odobravanjem novca pokretala je francuska ambasadorica.

– Grad Sarajevo će donirati 100.000 KM za obnovu. Kanton je obećao 400.000 KM, a Međunarodni olimpijski komitet također polovinu sredstava, rekao je Numankadić.