Ljajić-Šarović: Trgovinska razmjena Srbije i BiH da dostigne dvije milijarde eura

0

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem o daljem unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje dvije zemlje.

Ministri su ocijenili da je cilj da robna razmjena dostigne dvije milijarde eura u 2018. godini, javlja Anadolu Agency.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, u 2017. godini ostvarena je rekordna robna razmjena dvije zemlje u iznosu od 1,72 milijarde eura, od čega je izvoz Srbije u Bosnu i Hercegovinu iznosio 1,21 milijarde eura, dok je iz Bosne i Hercegovine u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona eura.

Ljajić i Šarović su saglasni da je preduslov za dostizanja robne razmjene od dvije milijardi eura dalje ukidanje vancarinskih barijera između dvije zemlje.

Na sastanku je konstatovano da postoje još četiri vancarinske barijere koje bi trebalo da se uklone, pa će u cilju njihovog otklanjanja svaka tri mjeseca zasjedati zajednička komisija.

Prva sjednica komisije biće održana krajem ovog mjeseca, saopšteno je nakon sastanka.

Ljajić i Šarović su razgovarali i o saradnji u oblasti turizma i zaključili da je kinesko tržište od prioritetnog značaja za obje zemlje, uzimajući u obzir da su Srbija i Bosna i Hercegovina jedine dvije zemlje u ovom dijelu Evope koje imaju bezvizni režim sa Kinom.