Kompanije iz Srbije na sajmu u Indiji ugovorile poslove vrijedne dva miliona eura

0

Kompanije iz Srbije, koje su učestvovale na međunarodnom sajmu prehrambene industrije World Food India 2017, dogovorile su nove izvozne poslove vrijedne oko dva miliona eura, saopštila je Privredna komora Srbije pozivajući se na preliminarne analize.

Predstavnici firmi iz Srbije imali su više od 600 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz Indije i kompanijama iz UAE, a najveće interesovanje bilo je za uvoz svježeg i smrznutog voća i povrća, piše portal Nova ekonomija.

U organizaciji PKS-a i Razvojne agencije Srbije, deset kompanija iz Srbije, prvi put je od 3. do 5. novembra predstavilo proizvodni program, na sajmu World Food India 2017 na dva nacionalna štanda površine 126 kvadratnih metara.

Sajam World Food India, čiji su organizatori Vlada Indije i Ministarstvo za prehrambenu industriju, svjetski je poznata manifestacija, platforma za produbljivanje saradnje Indije i drugih država u oblasti prehrambene industrije, mjesto povezivanja kompanija, proizvođača i prerađivača hrane sa trgovcima i trgovinskim lancima.

Ovo tržište, sa više od 1,3 milijarde konzumenata, izdvaja značajne investicije u infrastrukturu lanaca snabdijevanja, što se, posebno, odnosi na potražnju proizvoda koji su prepoznatljivi na tržištima širom svijeta.