Zvornik: Za vodovod i kanalizaciju izdvojeno 3,1 milion KM

0

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i predstavnik izvođača radova Konzorcijuma “Eko-evro tim” iz Krupe na Vrbasu i zvorničkog “Keso prometa” Dragiša Krstić potpisali su danas ugovor u okviru projekta izgradnje i rekonstrukcije gradske vodovodne i kanalizacione mreže, čija je vrijednost 3,1 milion KM.

Projektom je obuhvaćena izgradnja vodovodne mreže u zvorničkom naselju Tršić i kanalizacione mreže u Tabancima, te rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Majevičkoj ulici u Zvorniku i u prigradskom naselju Karakaj.

Gradonačelnik Zvornika naveo je da je riječ o projektu u kojem je ovaj grad uzeo učešće prije desetak godina.

“Cilj nam je da svako domaćinstvo na području grada dobije priključak na gradski vodovod”, istakao je Stevanović i podsjetio da je veći dio sredstava obezbijeđen iz kredita Evropske investicione banke, kao i učešćem lokalne zajednice.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Mihić istakla je da je današnjim potpisivanjem ugovora završena prva faza velike investicije “Vodovod i kanalizacija” u gradu Zvornik, te da počinje druga faza.

“Sve ukupno, zajedno sa ranijim radovima u okviru druge faze, u prethodne četiri godine u Zvorniku je implementirano više od 4.000.000 evra investicija u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu”, naglasila je Mihićeva.

Ona kaže da je veoma važno to što je za kompletnu dosadašnju investiciju obezbijeđen znatan dio grant sredstava.

“Jedan od ljepših dijelova projekta, nakon mnogo godina pripreme i analiziranja, jesu upravo novi vodovodni priključci u domaćinstvima i rekonstruisani vodovodni sistemi, što između ostalog utiče na smanjenje gubitaka”, rekla je Mihićeva.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske izrazila je nadu da će u 2018. godini biti završena kompletna investicija sa trećom fazom.

Mihićeva je dodala da je Zvornik jedan od 30 opština i gradova koji učestvuju u projektu “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske”, a koji je finansiran kreditnim sredstvima Evropske investicione banke.

“Kada je riječ o finansijskoj konstrukciji, tu su i sredstva IPA fonda, odnosno grant EU, a u prvoj fazi grad Zvornik obezbijedio je 500.000 eura kredita i isto toliko grant sredstava. U drugoj fazi projekta, novac je obezbijeđen kreditom i učešćem grada”, navela je Mihićeva.

Predstavnik izvođača radova Dragiša Krstić rekao je da je predviđeni rok za završetak radova 18 mjeseci. (Srna)