Zvizdić u Londonu na investicionoj konferenciji

0
U centrali Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u Londonu sutra će početi dvodnevna Investiciona konferencija za Zapadni Balkan radi daljeg podsticanja saradnje i ekonomskog razvoja regiona. 
Konferenciju, kojoj će prisustvovati predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, premijeri Srbije, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova, otvoriće predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti.
Učesnici investicione konferencije za Zapadni Balkan trebalo bi da predstave investicione mogućnosti regiona, te da razmotre mogućnosti za dalju saradnju.
Na marginama konferencije planiran je susret Zvizdića sa predsjednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.
Zvizdić će u večernjim časovima prisustvovati prijemu kod britanskog ministra odbrane Majkla Falona.
U utorak, drugog dana boravka u Londonu, predsjedavajući Savjeta ministara će se sastati s članom britanskog Parlamenta i predsjednikom Svepartijske grupe u BiH Karen Lumli.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Jiem, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom i Čakrabartijem, saopšteno je iz Vlade Srbije.
I predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović tokom Samita imaće bilateralne susrete sa drugim učesnicima.
Iz Vlade Crne Gore saopšteno je da je investicioni samit prilika da se učesnicima, kao i predstavnicima političke i poslovne zajednice dodatno predstave investicione mogućnosti kojima Crna Gora raspolaže, kao i promovišu i afirmišu politički i ekonomski interesi Crne Gore.
Hrvatski premijer Tihomir Orešković prije samita razgovaraće sa Hamondom i ministrom za trgovinu i ulaganja Velike Britanije Fransisom Modom.
Tokom skupa Orešković će imati i bilateralne susrete sa Zvizdićem, Čakrabartijem i prvim potpredsjednikom EBRD-a Filipom Benetom, te s predstavnicima hrvatskih firmi koji će prisustvovati samitu, prenijeli su hrvatski mediji.
Zainteresovani će moći da prate video-prenos konferencije na EBRD “Youtube” kanalu između 9.30 i 12.30 časova.