Zvizdić predložio održavanje Biznis foruma BiH i Albanije

0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Albanije Ditmirom Bushatijem o bilateralnim odnosima i unapređenju regionalne saradnje.

Zvizdić je informisao Bushatija o reformskim procesima u BiH i napretku u evropskim integracijama. Istakao je opredijeljenost BiH za produbljivanje regionalne saradnje i kreiranje regionalnih projekata jer su politički odnosi dvije zemlje značajno ojačani saradnjom u okvirima regionalnih inicijativa, kao i zajedničkim euroatlantskim prioritetima. Naglasio je interes BiH za jačanjem ekonomske saradnje i predložio održavanje zajedničkog Biznis foruma na kojem bi se okupili privrednici i predstavili potencijali BiH i Albanije.

Ministar Bushati je je rekao da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja koja bi opterećivala unapređenje saradnje na svim područjima od zajedničkog interesa, posebno u ekonomiji. Pozdravivši ideju predsjedavajućeg Zvizdića o organizovanju zajedničkog Biznis foruma on je rekao da treba raditi na takvim projektima jer će od njih u konačnici imati korist građani obje zemlje. Istakao je interes Albanije za poboljšanjem regionalne saradnje putem Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Fonda za zapadni Balkan, kao i saradnju u procesu evropskih integracija.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da dvije zemlje vežu i snažne i organizovane manjinske zajednice koje žive u obje zemlje, što predstavlja još jedan važan element za unapređenje odnosa. S tim u vezi on se interesovao za reguliranje statusa bošnjačke manjine koja živi u Albaniji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.