Zvizdić: Dijalog je jedini uspješan metod za nastavak evropskog i ekonomskog puta BiH

0

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je danas odgovorne u BiH da nastave pozitivne procese, da bi BiH iskoristila priliku i “pruženu ruku EU”. Zvizdić je pozvao niže nivoe vlasti u BiH, među kojima i Republiku Srpsku, da podrže projekte, strategije i zakone koje je pripremio Savjet ministara BiH, a što bi, kako navodi, omogućilo povlačenje sredstava iz raspoloživih evropskih fondova, kao i desetine miliona grant sredstava, posebno za sektor poljoprivrede.

Iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH saopšteno je da je Zvizdić rekao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ pruža širok okvir za jačanje saradnje između EU i BiH, te daje mogućnost da u potpunosti budu iskorištene prilike koje ovaj sporazum nudi.

On smatra da u narednom periodu BiH mora još snažnije krenuti prema ostvarivanju evropskih ciljeva i da “predizborne aktivnosti ne mogu i ne smiju preuzeti primat nad ozbiljnim državnim obavezama i dogovorenim reformama”. “Ispred BiH nalazi se još puno posla i potrebno je da svi nivoi vlasti djeluju sinergijski da bi poboljšali uslove za evropski i ekonomski razvoj”, smatra Zvizdić.

On je ponovio da je dijalog jedini uspješan metod za nastavak evropskog i ekonomskog puta BiH, a ne, kako je rekao, princip blokade i ucjene kao u slučaju politizacije SSP-a.