ZP komerc najuspješnije srednje preduzeće u RS-u: Grade klaonicu po EU standardima

0

Mesna industrija ZP komerc iz Bijeljine osvojila je nagradu za najuspješnije srednje preduzeće u Republici Srpskoj u protekloj godini, prema izboru Privredne komore RS-a, prenosi Oslobođenje.

Ova nagrada znači im mnogo, a kako je za Oslobođenje kazao Željko Gojković, rukovodilac prodaje u ovom preduzeću, posebno jer je prošla godina bila jako teška zato što je bila godina nakon poplava koje su i njih pogodile.

Širenje kapaciteta

“U prethodnoj godini uspjeli smo da proširimo stočni fond, da proširimo kapacitete za uzgoj junadi i povećali smo broj životinja u tovu na 4.000. Sanirali smo polako štete od poplava i napravili značajan napredak. Mnogo nam znači ova nagrada jer je prepoznato da mi, kao mesna industrija, vršimo kvalitetnu proizvodnju svježeg mesa i prerađevina od mesa i da imamo potpuno zaokružen sistem proizvoda koji ide od njive do trpeze”, kazao je za Oslobođenje Gojković.”

ZP komerc obrađuje 200 hektara zemljišta, u tovu imaju 30.000 svinja i 4.000 junadi. Rade isključivo za domaće tržište, ali kako je kazao Gojković, ono je na jakom udaru nelojalne konkurencije.

Moderna klaonica

Meso iz uvoza je mnogo jeftinije od onoga koje mi ovdje proizvedemo. Mi ne možemo proizvesti životinju po onoj cijeni po kojoj se ona može kupiti u inostranstvu. To je sve uzrokovano blokiranjem ruskog tržišta, kao i jakim poticajima za ovu proizvodnju u zemljama EU”, poručio je Gojković.

Trenutno je u izgradnji veoma moderna klaonica u kojoj će se odvijati klanje preko 100 grla na sat i to je trenutno najveća investicija na kojoj ovo preduzeće radi. Cilj im je da modernizuju i proizvodnju i klanje životinja, da ih u potpunosti usklade sa standardima koji vladaju u Evropskoj uniji. U skladu s tim, kako je najavio Gojković, biće i novih zapošljavanja.