ZP komerc instalirao spalionicu za uništavanje klaoničkog otpada

0

Mesna industrija ZP komerc iz Vršana kod Bijeljine, jedina je mesna industrija u RS koja je u krugu fabrike instalirala spalionicu za uništavanje klaoničkog otpada.

Riješili su i problem otpadnih voda na ekološki siguran način, izgradnjom biloških prečistača. Uskoro će u rad pustiti i novi proizvodni pogon u koji će zaposliti 50 radnika, prenosi RTRS.

Industrija ZP komerc je izgradnjom spalionice za klaonički otpad riješila veliki problem u procesu proizvodnje. Gradska eko deponija više ne prima otpad životinjskog porijekla i spalionica je bila najbolje rješenje.

– Iako izgradnja spalionice nije jeftino rješenje odlučili smo se na ovaj korak kako bismo riješili ovaj veliki problem – ističe vlasnik ZP komerca.

Ova mesna industrija izgradila je i postrojenje za biološki tretman otpadnih voda. U toku je i gradnja novog proizvodnog pogona na 6.400 kvadratnih metara, prema evropskim standardima. Imaće dvije linije klanja – za svinjsko i juneće meso.

U vlastitim farmama godišnje utove oko 4.000 junadi i 35.000 svinja i sve prerade u vlastitim pogonima. Puštanjem u rad nove klaonice, stvariće se uslovi za otkup stoke od domaćih farmera.

– Otvaranjem novog pogona stvara se mogućnost većeg otkupa stoke na području Semberije i širom Republike Srpske – kaže Slobodan Petrić, predsjednik UO Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.

Novi proizvodni pogon biće pušten u rad za 90 dana. Vrijednost investicije je oko 12 miliona KM.

Izvor: RTRS