Znate li priču o najprodavanijoj kremi na svijetu?

0

Početni datum industrijske proizvodnje i istorije preduzeća Beiersdorf je 28. mart 1882. Toga dana u Hamburgu je apotekar Paul Beiersdorf prijavio svoj patent u kome opisuje svoju novu metodu proizvodnje medicinskih flastera koji sadrže ljekovite supstance. Taj dokument iz 1882. godine je istovremeno i dokument koji označava datum osnivanja kompanije koja je kasnije kreirala proizvode danas prepoznatljive i korištene u cijelom svijetu: Nivea, Hansaplast, Tesa i Labello, samo su neki od njih.

Beiersdorf je od osnivača 1890. godine kupio Nijemac Dr Oskar Troplowitz i tada je započela nova poslovna faza. Troplowitzev savjetnik i saradnik, tada vodeći dermatolog profesor Paul Gerson Unna, rekao mu je za inovativni emulzivni agens nazvan Eucerit (starogrčka riječ za lijepi vosak). Zajedno su razvili prvu stabilnu kremu na svijetu na bazi emulzije ulje-i-voda  koja je bila pogodna za masovnu proizvodnju. Bilo je to 1911. a krema je dobila ime Nivea po latinskoj reči “nix, nivis” što znači snježno bijelo.

nivea-2Četrnaest godina nakon nastanka, NIVEA je doživjela potpuni redizajn. U dvadesetim godinama prošlog vijeka, periodu poznatom kao “zlatne dvadesete”, pojavio se potpuno novi trend među potrošačima koji su karakterisale najviše dvije riječi: mladost i slobodno vrijeme. NIVEA je ovaj trend prepoznala, odgovorila na njega i svoj brand mu prilagodila. Tako je originalni izgled kreme zamijenjen novim, jednostavnim a opet prepoznatljivim izgledom koji je svjetlo dana ugledao 1925. Pogađate, bila je to plava kutija sa bijelim natpisom NIVEA.

Beiersdorf je brzo rastao: 1890. je imao 11 uposlenika a već 1918. kompanija je zapošljavala  oko 500 osoba. No uoči i tokom Drugog Svjetskog rata, kompanija se našla u problemima. Zbog pritiska tadašnjih vlasti, neki od čelnika kompanije poput predsjedavajućeg kompanije Dr Willya Jacobsohna morali su odstupiti sa pozicija. Jacobsohn je nekako do 1938. godine iz Amsterdama upravljao međunarodnim podružnicama kompanije a nakon toga otišao u Ameriku. Nacističke vlasti postavile su svoje ljude na čelo kompanije a samo zahvaljujući trudu pojedinih radnika NIVEA je svoje poruke uspjela sačuvati od nacističke propagande.

Nakon rata, većina proizvodnih pogona i upravnih zgrada u Hamburgu bila je uništena. Pored toga, većina međunarodnih podružnica je ukinuta a Beiersdorf je izgubio prava na trgovačku marku NIVEA. Uspjeli su ih sasvim povratiti tek krajem devedestih godina prošlog vijeka, tačnije 1997. kada su kupljene većinske dionice poljske kompanije Beiersdorf-Lechia S.A. u Poznanu.

niveaBeiersdorf je danas, kao što je bio i od početka, međunarodna kompanija koja je u cijelom svijetu kao kod kuće. 68 kćerki firmi, preko 100 partnera i 17.659 uposlenika proizvodi i prodaje proizvode Beiersdorf širom svijeta i drži lidersku poziciju na brojnim tržištima na svim kontinentima.

Godišnji promet Beiersdorfa u 2015. je iznosio preko 6,5 milijardi eura.

Save

Save