Zlato raste kad sve pada. Evo zašto!

0

Zlato je jedna od rijetkih investicija čija cijena raste početkom ove sedmice, nakon što je zabrinutost zbog epidemije koronavirusa dovela do naglog pada tržišta širom svijeta.

Zlato sada vrijedi 20 posto više u odnosu na prošlu godinu, a njime se u ponedjeljak trgovalo blizu 1.600 dolara za uncu, što je najviši nivo od 2013. godine, piše BiznisInfo.

Drugi plemeniti metali, poput srebra i platine, također su ojačali.

U međuvremenu, indeks njujorške berze Dow je pao za gotovo 350 bodova u podnevnoj trgovini.

Neki stručnjaci vjeruju da zlato u ne tako dalekoj budućnosti može dostići 2.000 dolara. Zlato je zadnji put doseglo vrhunac od nešto iznad 1.900 dolara 2011. godine usred evropske dužničke krize.

Najbolje prolaze u najtežim vremenima

Proizvođači zlata često dobro zarade u vrijeme nestabilnosti na tržištu, odnosno kada su ulagači uplašeni, jer se ovaj metal smatra “sigurnom lukom”. Zlato je bilo na uzlaznoj putanji i prije pojave koronavirusa, zbog svega što je unosilo paniku na tržište, od trgovinskog rata do napetosti na Bliskom istoku.  

Osim toga, smanjenje kamatnih stopa u SAD prošle godine pomoglo je da se oslabi američki dolar. To je zlato učinilo privlačnijim od papirnih valuta, posebno jer su u nekim dijelovima Evrope i Japana kamatne stope na vrijednosne papire negativne.

Zlato nije jedina roba koja ima koristi od zabrinutosti u vezi sa slabim dolarom i niskim kamatnim stopama. Cijene srebra, platine i paladija naglo su porasle u protekloj godini.

U vrijeme slabog dolara i niskih kamata zaista ima smisla ulagati u zlato, i mnogi investitori dio svog portfolija “sele” u zlato i dionice povezane sa zlatom.

Neki analitičari smatraju da je pametno na taj način “preseliti” 5 do 10 posto svog investicijskog portfolija. Drugi smatraju da bi investitori trebali imati do 15 posto portfolija u metalima.

Kupuju ga i države

Zlato ubrzano ne kupuju samo privatni investitori već i države, odnosno centralne banke.

Prema podacima Svjetskog vijeća zlata, centralne banke su kupile 12 posto više zlata u prva tri kvartala 2019. u odnosu na isti period godinu ranije.

Ove godine očekuju se nove napetosti na svjetskoj sceni, a izbori za američkog predsjednika sigurno će donijeti dodatnu nervozu.

Zbog svega toga analitičari vjeruju da bi zlato moglo dostići rekordnu vrijednost i premašiti granicu od 2.000 dolara.

BiznisInfo.ba