Živio je kao siromah i radio poslove koje niko neće, nakon smrti je svom gradu ostavio milione

0

Džefri Holt je bio skroman kao čuvar parka mobilnih kućica u Hinsdejlu u Nju Hempširu, gdje je živeo jednostavnim, ali zanimljivim životom.

Stanovnici su viđali Holta po gradu u iznošenoj odjeći – kako se vozi na kosilici, odlazi do prodavnice, kako stoji parkiran duž glavnog puta i čita novine ili posmatra automobile kako prolaze.

Radio je čudne poslove za druge, ali je rijetko napuštao grad. Uprkos tome što je srednjoškolcima davao časove vožnje, Holt je odustao od vožnje automobila.

Umjesto toga odlučio se za bicikl i na kraju za kosilicu. Njegova mobilna kućica u parku bila je uglavnom prazna, bez namještaja – bez televizora i kompjutera. Noge kreveta su prolazile kroz pod, piše Telegraf.

– Činilo se da ima ono što je želio, ali nije želio mnogo – rekao je Edvin Smit, Holtov najbolji prijatelj i bivši poslodavac.

Ali Holt je umro ranije ove godine sa tajnom – bio je multimilioner i sve je ostavio svojoj zajednici od 4.200 ljudi.

Njegov testament je imao kratka uputstva: 3,8 miliona dolara gradu Hinsdejlu za dobrobit zajednice u oblastima obrazovanja, zdravlja, rekreacije i kulture.

– Mislim da niko nije imao pojma da je bio toliko uspješan – rekao je Stiv Diorio, predsjednik gradskog odbora koji je povremeno mahao Holtu iz svog automobila.

– Znam da nije imao puno porodice, ali ipak, ostaviti to gradu u kome je živio… To je ogroman dar – rekao je on.

Nije bilo zvaničnog skupa na kojem bi se razgovaralo o idejama za novac pošto su lokalni zvaničnici obaviješteni u septembru.

Neki stanovnici su predložili nadogradnju sata u gradskoj vijećnici, restauraciju zgrada, možda kupovinu nove mašine za brojanje glasačkih listića u čast Holta, koji je uvijek vodio računa da glasa.

Druga mogućnost je uspostavljanje onlajn kursa za obuku vozača.

– Hinsdejl će ostavljeni novac iskoristiti veoma štedljivo kao što je to učinio gospodin Holt – rekla je Ketrin Linč, gradska administratorka.

Holtov najbolji prijatelj Smit, bivši državni zakonodavac koji je postao izvršitelj Holtovog imanja, saznao je za njegovo bogatstvo posljednjih godina.

Znao je da je Holt, koji je umro u junu u 82. godini, imao različita interesovanja, poput sakupljanja stotina modela automobila i vozova koji su ispunjavali njegove sobe, pokrivali kauč i širili se u šupu.

Takođe je sakupljao knjige o istoriji, a među njegovim omiljenim temama su Henri Ford i Drugi svjetski rat. Holt je takođe imao veliku kolekciju ploča, uključujući Mocarta.

Smit je takođe znao da je Holt, koji je ranije u životu radio kao menadžer proizvodnje u mlinu za žito koji je zatvoren u obližnjem Bratlboru u Vermontu, uložio svoj novac. Holt bi našao mirno mjesto za sjedenje blizu potoka i proučavao bi finansijske publikacije.

Holt se povjerio Smitu da su njegove investicije bile bolje nego što je ikada očekivao i da nije bio siguran šta da radi sa novcem. Smit je predložio da se sjeti grada.

Jedna od prvih Holtovih ulaganja u zajednički fond bila je komunikacija, rekao je Smit. To je bilo prije mobilnih telefona.

Holtova sestra, 81-godišnja Alison Holt iz Laguna Vudsa u Kaliforniji, rekla je da je znala da je njen brat ulagao i da se sjeća da su štednja novca i ulaganje bili važni za njihovog oca.

– Džefri je imao smetnje u učenju. Imao je disleksiju. Bio je veoma pametan na određene načine. Kada je u pitanju pisanje ili pravopis, on je bio izgubljen slučaj. A moj otac je bio profesor. Dakle, mislim da se Džefri osjećao kao da je razočarao mog oca, a možda je čuvanje tog novca bio način da se takmičimo – rekla je ona.

Rekla je da Džefriju nije potrebno mnogo da bi bio srećan, da nije želio da skrene pažnju na sebe i da se možda plašio preseljenja. Jednom je odbio unapređenje u mlinu zbog čega bi morao da se preseli.

– Uvijek mi je govorio da mu je glavni cilj u životu da se uvjeri da niko ništa ne primijeti – rekla je ona, dodajući da bi on rekao „ili ćeš možda upasti u nevolje“.

Nisu mnogo pričali o novcu, iako bi je često pitao da li joj nešto treba.

Ali izgledalo je da se nikada nije žalio. Takođe, nije uvijek bio sam. Kao mladić bio je kratko oženjen i razveo se.

Godinama kasnije, zbližio se sa ženom u parku mobilnih kućica i preselio se kod nje. Umrla je 2017. Ni Alison ni Džefri nemaju dece.

Holt je doživio moždani udar prije nekoliko godina i radio je sa terapeutom Džimom Ferijem, koji ga je opisao kao promišljenog, intelektualnog i plemenitog.

Holt je imao probleme sa pokretljivošću nakon moždanog udara zbog čega više nije vozio svoju kosilicu. Stanovnici se nadaju da će Hinsdejl biti malo više primijećen nakon poklona jednog svog stanovnika.