“Žitopromet” iz Bijeljine ponudio ratarima: Otkupna cijena pšenice od 0,35 KM

0

Najveći otkupljivač pšenice u Semberiji, “Žitopromet” iz Bijeljine, izašao je juče sa otkupnom cijenom pšenice od 0,35 KM po kilogramu visokokvalitetnog zrna.

Naime, kako je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekla Bojana Trifković, zamjenica direktora Poslovne jedinice “Žitopromet” Bijeljina, do sada su otkupili deset i po hiljada tona, a ovogodišnji kvalitet ove žitarice bolji je nego lani.

“Što se tiče cijene, podijelili smo je u dvije kategorije, od 350 do 358 maraka po toni, zavisno do kvaliteta”, kazala je Trifkovićeva.

Prema njenim riječima, očekuje da će ratari iz ovog kraja RS biti zadovoljni cijenom, jer je i cijena u okruženju ista kao i u njihovoj firmi.

Kako je pojasnila, ratari koji ne budu zadovoljni  ponuđenom cijenom moći će da skladište robu do 1. avgusta.

“Nakon toga će se izjasniti da li hoće da nam prodaju pšenicu ili hoće dalje da je skladište”, kazala je Trifkovićeva i dodala da je “Žitopromet” već obezbijedio sredstava za isplatu.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, ističe da je berza ta koja određuje cijene.

“Mada na berzama još nema novih cijena pšenice, moja je pretpostavka da će se cijena kretati od 0,35 do 0,40 KM po kilogramu, zavisno od kvaliteta”, kazao je Kos.

Da se među poljoprivrednicima priča o otkupnoj cijene pšenice i da će ona biti od 0,36 do 0,41 KM kaže i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

“Ja još uvijek nemam informaciju da je ikome od seljaka plaćena, odnosno fakturisana po nekoj od tih cijena, zavisno od parametara kvaliteta”, kazao je Marinković.

Kako je rekao, žetva u RS je pri kraju i,  nezavisno od prinosa, cijena nikako ne bi smjela ići ispod 0,45 KM po kilogramu.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da o cijeni pšenice ne bi trebalo da se nagađa.

“Postoji cijena koštanja, a mi tražimo da zaradimo barem deset odsto, tako da bi realna cijena bila 50 feninga”, kazao je Bakajlić.

Ističe da poljoprivrednici imaju jasan stav, ali da sama cijena koštanja pšenice iznosi 0,43 KM +10 odsto zarade, te dodaje da se prostom računicom  dobije iznos od pola marke po kilogramu.

“Valjda bi trebalo i mi da se nešto pitamo o otkupnoj cijeni pšenice, jer sama proizvodnja pšenice kreće od ratara, a ne od pekara i mlinara, ali su oni ti koji diktiraju cijenu”, poručio je Bakajlić.

Podsjetimo, ranije su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekli da je pšenica zasijana na oko 42.000 hektara i da se ove godine očekuju da sa njiva u Srpskoj bude skinuto oko 250.000 tona ove žitarice.

Kako je rečeno, pšenica je berzanska roba i niko ne može značajno uticati na njenu otkupnu cijenu.  Istaknuto je da je važno da postoji interes za otkup pšenice u RS, kao i dovoljno kapaciteta za skladištenje.