Žitopromet ide u stečaj

0

120 radnika “Žitoprometa” jučer je kod Okružnog privrednog suda u Bijejljini podnijelo zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad ovim nekadašnjim gigantom.

Ovaj korak je, kako je istaknuto na konferenciji za novinare predstavnika radnika, napravljen zbog toga što nije postojala mogućnost oživljavanja proizvodnje, a dugovi preduzeća iz dana u dan postaju sve veći.

Sindikalna organizacija “Žitoprometa” je svjesna da stečaj sam po sebi nije popularno rješenje. Međutim, nakon skoro godinu dana različitih pregovora i konsultacija radnici su shvatili da ne postoji izričita volja većinskog vlasnika, Slobodana Pavlovića, da se kompanija revitalizuje.

“Mi smo morali pokrenuti stečaj zato što produžavanje svake agonije u “Žitoprometu” bi postalo besmisleno. Odgađanje sastanaka od danas do sutra ne bi imalo više svrhe što se tiče nas radnika, ali i poljoprivrednika”, kaže predsjednik sindikata “Žitoprometa” Dušan Tomić.

“Ovo što je urađeno neka ide na čast onima koji su nas doveli u tu situaciju. Još želim da napomenem da gospodin Pavlović za sve krivi radnike. Međutim, radnici su ti koji su ispunjavali radne obaveze, ono što im direktor i šefovi narede, a šefove i direktore je birao Pavlović”, kaže radnik “Žitoprometa” Milena Tošković.

“Trenutno dugovanja prema radnicima su 1.5 miliona KM. Ukupna dugovanja kompanije “Žitopromet” su negdje oko pet miliona KM, ali kad se pogleda da imovina “Žitoprometa” je skoro 17 miliona KM onda je svima jasno da ovdje problema faktički nije ni bilo. Bio je problem vezano za menadžment, bio je problem u donošenju ključnih odluka koje se tiču prije svega tržišnog poslovanja ove kompanije što očigledno Pavlović nije umio da procijeni”, kaže pravni zatupnik radnika “Žitoprometa” Miloš Stevanović.

Sindikat kao i radnici posebno ističu da “Žitopromet” predstavlja strateški važnu kompaniju za Semberiju i cijelu Republiku Srpsku, te da su ubijeđeni da će stečajni postupak dovesti do željenih rezultata i vraćanja firme u pogon, prenosi BN TV.