Žetva pšenice ove godine počinje ranije

0

U Semberiji, najvećoj žitnici naše zemlje, žetva pšenice ove godine počet će znatno ranije nego prethodnih godina.

U semberska polja prvi kombajni ući će već sredinom juna, a ratari se već spremaju za narednu sjetvu, pa su u okviru manifestacije “Dani polja strnih žita”, koja je održana u Semberiji, imali priliku da se upoznaju sa najnovijim sortama pšenice i saznaju koja je najotpornija na klimatske promjene.

Rado Zakić pšenicu je ove godine zasijao na površini oko 300 dunuma. Topla zima i visoke temperature ubrzale su sazrijevanje pšenice, pa će žetva ove godine početi znatno ranije.

– Pšenica je u izuzetno dobrom stanju. Ona će biti za 15-20 dana, najdalje, za žetvu jer je bila zima topla i rano proljeće, zato je izgurala, isklasala vrlo rano i nikad kao ove godine – kazao je Zekić za BHRT.

Stručnjaci kažu da se ove godine očekuje dobar rod i kvalitet pšenice.

– Što se tiče prinosa, negdje preko 6 do 7 tona, to je prosjek koji se može očekivati jer ovo je, ne samo na bazi ovog što vidimo kod nas, ali to su mišljenja i poljoprivrednih proizvođača – navodi Dragan Zarić, agronom.

Zbog klimatskih promjena i visokih troškova proizvodnje, ključni faktor u proizvodnji je izbor kvalitetnog sjemena.

– Te nove sorte zaista su vrhunac genetike oplemenjivanja biljaka, to potvrđuju i prinosi na oglednim poljima – kaže Dragan Mandić, sa Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, Banja Luka.

U Semberiji se svake godine siju i ogledna polja sa više od 30 različitih sorti pšenice. Rezultati su prikazani tokom manifestacije “Dani polja”, gdje ratari iz prve ruke, na njivi, mogu vidjeti kako se koja sorta pokazala i koliko je otporna.

– Mi ispitujemo i pokazujemo našim proizvođačima koje su to sorte koje daju najbolje prinose, koje su najkvalitetnije i najotpornije na klimatske promjene koje se dešavaju u ovom momentu – dodaje Zoran Maletić, šef Područne kancelarije Savjetodavne službe Bijeljina.

Iako očekuju dobar rod i prinos, i u ovu žetvu, kao i prethodnih godina, ratari ulaze ne znajući kolika će biti cijena onog što proizvode. Poručuju da pšenicu neće dati ispod 50 feninga po kilogramu, javlja BHRT.