Žepče: Otvorena industrijska zona “Polja”

0

U sklopu Programa  obilježavanja Dana općine Žepče, svečanim presijecanjem vrpce otvorena je industrijska zona Polja, odnosno obilježen je završetak infrastrukturnih radova u  industrijskoj zoni u Novom Žepču koja je u vlasništvu Općine Žepče.

Obilježavanju završetka radova prisustvovali su predstavnici općine, direktori firmi koje posluju u ovoj zoni, kao i brojni uposlenici firmi smještenih u zoni.

Poslovna zona „ Polja“ osnovana je 2007. godine kao jedna od ukupno 5 poslovnih zona u općini Žepče.

U infrastrukturu ove industrijske zone površine 11,2 ha, koja uključuje servisnu saobraćajnicu i sve potrebne komunalne priključke, uloženo je oko 1.300.000 KM, od čega 900.000 KM iz Općine Žepče, 300.000 KM iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i 100.000 KM iz Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona. 

Općinski načelnik Mato Zovko je naveo kako u industrijskoj zoni trenutno rade tri tvornice a još dvije parcele su prodane. Istaknuo je kako industrijska zona Polja u potpunosti ima spremnu svu infrastrukturu i svi zainteresirani poduzetnici mogu odmah početi graditi.

Naročito je zahvalio svim domaćim i inostranim investitorima koji već rade. Također je izrazio želju da se zona popuni i da u  dogledno vrijeme Općina razmišlja o projektu proširenja zone.

Za sada, tvornice koje rade u ovoj zoni su orijentirane  na tekstilnu, kožnu,  metalnu  i drvnu djelatnost.

Poslovna zona „Polja“ ima pogodnu lokaciju i nalazi se na ulazu u grad Žepče. Komunikacijski je izvrsno povezana, što dokazuje blizina magistralnog puta M 17, trase novog autoputa na koridoru Vc, te željezničke pruge Šamac-Sarajevo koja prolazi pokraj zone, saopćeno je iz Općine Žepče.