Zeničanka među jedan posto najinteligentnijih ljudi na svijetu

0

Slobodanka Omerović (42), koja je rođena u Smederevskoj Palanci, a godinama živi u Zenici, nedavno je obavila IQ testiranje, kojim je zvanično postala član Mense BiH, ostvarivši rezultat koji može postići svega 1 posto svjetske populacije. Ova Zeničanka ističe da je još kao dijete pokazala nadarenost u školi, budući da joj je sve išlo od ruke.

Teški zadaci

– Gradivo iz svih predmeta savladavala sam s lakoćom. Bila sam na takmičenjima iz fizike, matematike, geografije… Jedino gdje sam imala problem je tjelesni odgoj – kaže Omerović.

Budući da je osvajala prva mjesta na svim takmičenjima, a u školi bila među najboljima, svi su je smatrali “čudom od djeteta”.

Prvo IQ testiranje uradila je još sa 14 godina, kada je pohađala prvi razred gimnazije. Tada je ostvarila rezultat 135, što je, također, bilo natprosječno. Nakon toga, više se nije testirala, ali je, kako priča, nastavila “trenirati” mozak. Dosta je čitala, rješavala ukrštenice, teške zadatke i jednačine, mozgalice…

U međuvremenu, završila je fakultet, privodi kraju master studij, a radi i kao predavač u svojoj školi stranih jezika “Linguateam”. Prije neki dan na Facebooku je ugledala online IQ testiranje.

Probni test

– Slučajno mi se pojavila objava od Mense da uradim probni test. Kada sam završila testiranje, dobila sam rezultat da je moj IQ između 140 i 160. Odmah nakon toga dobila sam poziv da dođem na testiranje u Sarajevo. Nekoliko dana poslije došli su mi rezultati da sam ostvarila IQ 156 po Katelovoj skali. Biti među 1 posto osoba u svijetu predstavlja poseban osjećaj – ističe Omerović.

Iz Mense BiH navode da nemaju tačan podatak o tome koliko je natprosječno inteligentnih osoba u našoj državi.

Čudo od djeteta

– Moji roditelji i prijatelji uvijek su govorili da sam čudo od djeteta, zbog čega se podrazumijevalo da ja dobivam petice. Tako je bilo i na fakultetu, gdje sam dobivala desetke, što mi je nekad smetalo – prisjeća se Omerović.

(Avaz)