Zenica dobija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

0

U Zenici će u okviru programa Njemačka finansijska saradnja sa Bosnom i Hercegovinom biti realiziran ekološki projekt Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, koji se odnosi na vode iz domaćinstava i velikih industrijskih postrojenja kakvi su ArcelorMittal i Rudnik mrkog uglja Zenica.

U sklopu misije tehničkih stručnjaka za pripremu projekta i učesnika u planiranom projektu, njemačka bankarska grupacija KfW, švicarska agencija SECO i JKP “VIK Zenica” posjetili su Gradsku upravu i gradonačelnika Fuada Kasumovića kojeg su informirali o trenutnom stanju i neodložnim pitanjima koja treba razriješiti kako bi se dobila grant sredstva za rješavanje ovog veoma važnog ekološkog pitanja u Zenici.

Gosti su željeli da se uvjere da će gradska uprava, na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem, ispuniti ugovorene obaveze i pomoći da se u hodu rješavaju svi eventualni problemi.

Tokom sastanka gradonačelnik je pružio uvjeravanja partnerima u projektu da će gradska administracija učiniti sve na izdavanju potrebnih dozvola, kao i na realizaciji pratećih projekata.

Kasumović se zahvalio gostima što su mu pružili priliku da već u prvim danima mandata dobije priliku pokazati efikasnost uprave i spremnost da se u jednom ovako važnom projektu život građana dovede na viši nivo, a zaštita okoliša učini prioritetom u svim narednim aktivnostima.

On je obećao i posredovanje kod rješavanja obaveza ArcelorMittala i RMU Zenica, koji sa svoje strane moraju provesti tretman industrijskih otpadnih voda kako bi projekat imao svoj puni smisao.