Žene u BiH zarađuju i po 40 odsto manje od muškaraca

0

Žene u BiH u gotovo svim sektorima za identične poslove primaju daleko manje plate od svojih muških kolega.

Najnovije istraživanje portala Plata.ba pokazalo je da su razlike u platama ubjedljivo najveće u sektoru višeg menadžmenta. Tako izvršna direktorica u BiH može da zaradi do 4.200, a izvršni direktor čak 7.200 KM.

 Ženska radna snaga slabije je plaćena i na poslovima u sektorima finansija, bankarstva, informacionih tehnologija, farmacije, gdje su plate muškaraca veće i do 1.000 KM.

– Ipak, najveća je razlika u platama u sektoru višeg menadžmenta, koja za poziciju izvršnog direktora iznosi i do 3.000 KM, ako poredimo maksimalna primanja za oba pola. S druge strane, istraživanje koje je sprovedeno na oko 11.000 učesnika za gotovo 300 radnih mjesta, pokazalo je da su žene na poziciji prodavača plaćenije od muškaraca. Njihova maksimalna plata na ovoj poziciji je do 1.100, a za muškarce 850 KM – saopštili su sa ovog portala.

U udruženju “Udružene žene” Banjaluka kažu da je na ovim prostorima praksa da se na više pozicije postavljaju muškarci.

– Vjeruje se da muškarac bolje može da vodi kompaniju, a tu je i tradicionalno ustrojstvo društva. Zbog toga i imamo jaz između plata muškaraca i žena – kaže predsjednica Upravnog odbora ovog udruženja, Nada Golubović.

U Uniji udruženja poslodavaca RS ističu da veće povjerenje u mušku radnu snagu nije opravdano, odnosno da žene kvalitetnije mogu da obavljaju posao.

– Međutim, živimo na Balkanu, gdje je žena prvenstveno majka i domaćica. S druge strane, žene u napredovanju u karijeri koči i to što zbog trudnoće i bolovanja više odsustvuju s posla – kažu u ovoj uniji.

U BiH najveće razlike

Podaci londonske agencije Ekspert market pokazali su da u BiH žene u prosjeku zarađuju do 46, a u Evropi oko 17 odsto manje od muškaraca.

Među 40 zemalja, Hrvatska je svrstana na šesto mjesto, s razlikom u platama od 7,4 odsto.

Prva na ljestvici i s najmanjom razlikom između zarade muškaraca i žena je Slovenija, gdje razlika iznosi 3,2 odsto, dok je BiH na samom začelju.