Željezara u stečaju pokrenula radionicu kovane galanterije

0

Preduzeće Željezara Zenica u stečaju pokrenulo je početkom septembra  proizvodnju u svom pogonu Kovana galanterija, na inicijativu stečajnog upravnika.

– Angažovana su za početak četiri bivša radnika Željezare sa biroa, kvalifikovana za ove poslove – ukazala je upravnica Zenaida Ljevaković, rukovodilac Službe za komercijalne poslove.

– U zavisnosti od interesa tržišta mi smo spremni proširiti obim rada uz angažovanje dodatnog broja bivših radnika koji su protekle tri godine provedbe stečaja na evidenciji biroa za zapošljavanje – dodala je Ljevaković.

Trenutni asortiman mini radionice kovane galanterije je kovana ograda, stepeništa, balkonske ograde…

Mirsad Kadić je nakon četiri godine na birou angažovan u Kovanoj galanteriji i kako kaže, uprkos minimalnim primanjima, dovoljnim za preživljavanjem, nek se radi, bolje išta nego ništa.

– Imam 34,5 godine staža, ali za oko 16 godina nisu uplaćeni doprinosi – kaže Kadić.

Zenička “Željezara” u stečaju redovno aplicira na sve javne pozive “za uvezivanje radnog staža”, koje raspisuje resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pri čemu, uglavnom, svi radnici koji su stekli uslove za penzionisanje i ostvare to pravo.

Trenutno zapošljava oko 70 radnika, koji su uglavnom angažirani u direkciji, službi finansija, odnosno radnoj zajednici, te na poslovima čuvarske službe, a plaće se osuguravaju iz sredstava koja se prikupljaju iznajmljivanjem poslovnih prostora i hala, izvještava Zenicainfo.