Želi kraj naftnih ratova: Turski automehaničar izumio motor na vodeni pogon

0

Dvadesetjednogodišnji automehaničar iz turskog Gaziantepa Murat Ağbaş uspio je napraviti motor koji pokreće automobile koristeći vodu i benzin u omjeru pedeset – pedeset posto. U buudućnosti planira napraviti motor koji će raditi samo na vodu a sve kako bi pomogao smanjiti ovisnost čovječanstva o nafti.

Za sada, riječ je o hibridnom automobilu koji radi na vodi i benzinu. Sa 2 litre vode i isto toliko benzina može preći i do 70 kilometara.

Za turske medije Agbas je ispričao kako je to samo početak njegovih izuma i da u budućnosti teži  izgradnji automobila koji bi mogao raditi samo na vodi.

Sve to radi kako bi zaustavio borbu za naftu koja je glavni uzrok ratova u svijetu.

“Cijene nafte su visoke i sva moderna ratovanja prouzrokovana su naftom. Htio sam zaustaviti borbu za naftu tako što ću izgraditi automobil koji može raditi na vodi”, rekao je Ağbaş, prenijeli su turski mediji.

Veće performanse

Navode kako je Ağbaş svoj motor na vodeni pogon testirao prvo na polovnom automobilu a nakon što se uvjerio kako motor radi modificirao je svoju krecaiju kako bi radila u potpuno novom modelu.

Vozilo ima rezervoar za skladištenje vode koji se koristi za filtriranje vodikovog plina do motora. Plin prolazi kroz filtere i pokreće motor. Ağbaş tvrdi da njegov motor na vodu povećava performanse automobila za 30 posto.

Video agencije ihlas haber Ajansi pogledajte OVDJE.