Završetak izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu na proljeće 2017. godine

0

Državni zatvor u naselju Vojkovići u Istočnom Sarajevu, koji je trebalo da bude otvoren do kraja ove godine, zbog administrativnih problema bit će otvoren na proljeće naredne godine, rekao je direktor Jedinice za izgradnju državnog zatvora Zoran Bašić.

Kako prenosi Srna, Bašić je napomenuo da je do pomjeranja roka došlo zbog administrativno- biratokratskih situacija koje nisu neuobičajene za ovu vrstu veoma kompleksnih i složenih objekata.

“Rok za izgradnju bio je kraj ove godine, a sada se očekuje pomjeranje za nekoliko mjeseci, dakle, na proljeće”, naveo je Bašić.

On je napomenuo da su radovi u proteklom periodu na svih desetak objekata napredovali dosta dobro, da su u toku završni i instalaterski radovi te da ima uslova da se u objektima koji su pokriveni radi i preko zime.

“Sve je u rukama izvođača radova. Ukoliko budu više kasnili, ugovorom su predviđeni penali, tako da je i njima u cilju da završe radove prema predviđenoj dinamici”, rekao je Bašić i naglasio da nema finansijskih problema.

Izgradnja državnog zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuka zatvorskog osoblja.

Radovi na izgradnji zatvora povjereni su češko-španskom konzorcijumu “OHL ŽS – Brno i OHL Madrid”.

Kompleks zatvora prostirat će se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebalo da budu veličine 12 metara kvadratnih. U ovom zatvoru boravit će samo osuđenici muškarci.

Značajan dio sredstava bit će utrošen na najnovije visokobezbjednosne sisteme, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.