Završetak druge dionice puta Banja Luka – Doboj do kraja 2017.

0

Izgradnja drugog dijela autoputa Banja Luka – Doboj na dionici Banja Luka – Prnjavor, dugog 35,3 kilometra, odvija se planiranom dinamikom. Izgradnja dionice čija je vrijednost 160 miliona eura trebala bi biti završena do kraja sljedeće godine.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić je rekao da će dionica činiti cjelinu autoputa “9. januar” koja će vezati autoput Gradiška – Banja Luka, što će predstavljati početak mreže autoputeva.

“Cijela dionica bi trebala imati blizu 72 kilometra od Johovca do Mahovljana, a dio Gradiška – Banja Luka ima 40-ak kilometara te ćemo imati nešto više od 100 kilometara autoputa, ali se tu nećemo zaustaviti”, saopćeno je iz ministarstva saobraćaja i veza RS-a.

Pojasnio je da su odmakli i razgovori o izgradnji dionice autoputa prema Prijedoru, Mahovljanima i Bijeljini, a vode se i razgovori o Koridoru 5C.

Na izgradnji ove dionice su završeni glavni betonski objekti na nosivoj konstrukciji, podkonstrukciji i nosivoj putnoj konstrukciji, što znači da preostaje izgradnja prateće opreme objekata, odnosno galanterija, uključujući odbojne ograde, hidroizolaciju i putne slojeve asfalta.

Dionica Doboj – Prnjavor duga 36,6 kilometara otvorena je 11. septembra ove godine. Kompletan autoput Banja Luka – Doboj trebao bi biti završen iduće godine i povezan s autoputem Banja Luka – Gradiška. Vrijednost investicije iznosi 340 miliona eura, a novac je osiguran putem kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Radove na obje dionice autoputa Banja Luka – Doboj izvodi konzorcij koji čine “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja.