Zaustavljen luksuzni projekt domaćeg investitora u Sarajevu

0

Danas je stavljena van snage Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana (RP) Gradski park “Crni vrh” u Sarajevu.

Time je spriječena gradnja „stambenog ansambla“ u Ulici Omera Stupca.

– Nakon održane javne rasprave u sali Opštine Centar na kojoj smo čuli jasan i nedvosmislen stav građana i struke, donijeli smo odluku da predložimo Vijeću ovu odluku. Kako smo i obećali, slušamo građane i uvažavamo njihove stavove i zahtjeve – objavio je načelnik Centra Srđan Mandić.

Kako je poručio, ovaj RP može biti usvojen samo uz saglasnost građana.

Foto: BiznisInfo.ba

– Vrijeme pritisaka, iznude i trgovine uticajem u Opštini Centar je iza nas. U međuvremenu, zajedno sa Asocijacijom arhitekata BiH radimo prijedloge idejnih rješenja uređenja parka koje ćemo, kao i dosada, ponuditi građanima na odluku o izboru najboljeg rješenja – napisao je Mandić.

Inače, kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, riječ je o projektu kompanije Deling Invest iz Tuzle. Ova firma je planirala graditi stambeni kompleks koji se sastoji od četiri velike, luksuzne vile na više spratova, sa zajedničkom garažom.

Izmjenama i dopunama Plana bila je planirana izgradnja “stambenog ansambla” koji se sastoji od četiri objekta tipa urbane vile, maksimalne spratnosti suteren + prizemlje + 3 sprata + potkrovlje.

Parkiranje je bilo predviđeno u sklopu zajedničke garaže u suterenu, a saobraćajni pristup objektima (kao i ulaz/izlaz za garažu) predviđen je sa postojeće saobraćajnice – ul. Omera Stupca.