Zaustavljen izvoz jaja iz BiH, evo šta je razlog

0

Nestašice konzumnih jaja u Bosni i Hercegovini nema, ali prema riječima proizvođača, da bi se zadovoljile potrebe domaćeg tržišta, izvoz iz bh. je trenutno u stagnaciji.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, rekao je za “Nezavisne novine” da u Bosni i Hercegovini trenutno ima dovoljno konzumnih jaja i da nema bojazni za nestašicu.

– Imali smo period u kojem se osjećala nestašica ovih proizvoda, što je uticalo na povećanje cijena – rekao je Miličić.

Prema njegovim riječima, proizvođači su imali probleme zbog teških uslova koje je prouzrokovala prvo pandemija, a zatim i sukob u Ukrajini.

– Suštinski problem u Evropi kada je u pitanju proizvodnja jaja jeste pojava ptičjeg gripa, koja je poharala mnoge proizvodnje u Evropi, ali srećom u Bosni i Hercegovini nije bilo takvih slučajeva – rekao je Maličić.

– Problem sa kojim se trenutno suočavamo jeste izvoz, koji je u posljednjih sedam do osam mjeseci veoma loš, skoro nikakav. Mi smo firma iz BiH koja jedina ima pristup evropskom tržištu kada je u pitanju izvoza jaja, a trenutno smo izvoz obustavili da bismo mogli da zadovoljimo naše tržište – rekao je Maličić, dodajući da su izvozne cijene bile dobre, ali da je prioritet domaće tržište.

– Snabdijevanje domaćeg tržišta neće biti ugroženo, ali ostaje da vidimo šta će se dešavati sa izvozom u narednom periodu – rekao je Maličić.

Dušan Koljibabić, direktor kompanije “Koka produkt” d.o.o. Ljubinje, rekao je za “Nezavisne novine” da su proizvođači konzumnih jaja godinama ukazivali na probleme koji bi se mogli desiti u domaćoj proizvodnji.

– Godinama smo ukazivali na neke devijacije na tržištu, odnosno na glavne probleme koje imamo u domaćoj proizvodnji. Nažalost, na ovakvu situaciju uticali su razni faktori, kako unutrašnji tako i regionalni – rekao je Koljibabić.

Prema njegovim riječima, svi proizvođači manje-više dijele iste probleme u vezi sa izvozom konzumnih jaja iz Bosne i Hercegovine.

– U cjelini gledano, svaka proizvodnja mora dobiti važnije mjesto u društvu, jer mi koji proizvodimo nismo dovoljno poštovani od ovog društva – rekao je Koljibabić.

Podsjećamo, u decembru prethodne godine došlo je do poskupljenja konzumnih jaja u Bosni i Hercegovini. Do poskupljenja je došlo zbog visokih cijena u Evropi, a koje su uticale na pojedine proizvode koji se koriste u proizvodnji, kao i zbog visokih cijena sirovina. Poskupljenje u decembru iznosilo je oko deset posto.