Zatvorenici u KPZ Banjaluka šiju cipele za Njemačku

0

Dugi i sumorni zatvorski dani postali su nešto kraći i vedriji za tridesetak zatvorenika, koji su našli mjesto za mašinama u “Beminom” pogonu u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka.

Banjalučka fabrika obuće “Bema” otvorila je proizvodni pogon u krugu zatvora na Tunjicama gdje zatvorenici u dvije smjene proizvode dijelove obuće. Umjesto dokoličenja u ćeliji osuđeni za mašinama kroje i šiju dijelove obuće koju radnici “Beme” u svojim pogonima ugrađuju u finalni proizvod namijenjen za njemačko tržište, piše Glas Srpske.

Proizvodni pogon smješten u zatvorenom dijelu Kazneno-popravnog zavoda usrećio je osuđenike koji prekraćuju vrijeme i ujedno zarađuju za džeparac. Tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević, koji je poznat po originalnim poslovnim idejama, kaže da će zapošljavanje bar djelimično poboljšati položaj zatvorenika.

“Za sada je zaposleno tridesetak osuđenika, ali planiramo da proširujemo obim poslova pa će biti posla za pedesetak zatvorenika na Tunjicama. Ideja je odlična, prezadovoljan sam i vjerujem da će osuđenici imati posla tokom cijele godine”, kaže Umičević.

Radnici “Beme” su po vlastitoj želji posao koji trenutno obavljaju zatvorenici ranije nosili kući, a uglavnom se radi o ručnom šivanju i vrnčanju.

“Poslali smo modelare da ih obuče, a oni su se izuzetno dobro pokazali. Vrlo su pedantni i uredni, zadovoljni smo kvalitetom i urednim terminima isporuke”, kaže Umičević.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka Goran Selak kaže da je privredna jedinica u sklopu ustanove potpisala ugovor o pokretanju proizvodnje dijelova obuće sa “Bemom”.

“Radnici “Beme” su obučavali zatvorenike 15 dana, a proizvodnja je počela 1. septembra. Osuđenici proizvode dijelove obuće u zatvorenom dijelu ustanove i za taj rad primaju zagarantovani iznos plate uvećan za bonuse na osnovu učinka”, kaže Selak i naglašava da zatvorenici mjesečno mogu zaraditi do 150 KM.

Osuđenici su iskazali veliki interes za rad u “Beminom” pogonu i proizvodnja se pokazala kao odličan vid njihove socijalizacije, a Selak kaže da je izuzetno zadovoljan ponašanjem zatvorenika koji su pokazali visok stepen odgovornosti i disciplinovanosti.

“Ukoliko se ovaj pilot-projekat pokaže uspješnim postoji mogućnost i za povećanje obima posla i zapošljavanje dodatnog broja zatvorenika”, kaže Selak.

Marketinške akcije

“Bema” je poznata po odličnim marketinškim potezima koji su omogućili da za njihove proizvode čuje cijeli svijet. Nedavno su u SAD poslali cipele na adresu Melanije Tramp, supruge kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa.

“Bema” je 2010. godine isporučila cipele spašenim čileanskim rudarima koji su duže od dva mjeseca bili zarobljeni u jami, a “Bemine” cipelice stigle su i do sina najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića.