Zatvoren Wine Fest: Sarajlije dva dana uživale u najboljim vinima iz regiona

0

Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala vina i gastronomije “Sarajevo Wine Fest” sinoć je zatvoreno u glavnom gradu BiH.

Dva dana ljubitelji vina u Sarajevu uživali su na manifestaciji na kojoj se okupilo skoro 40 vinarija iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Tako su posjetioci mogli da uživaju u najboljim vinima vinarija Nuić, Marijanović, Crveni brijeg, Keža, Andrija, Buntić, Matić. Kutjevo, Badel, Hepok…

– Hvala svim posjetiocima i vinarima koji su bili dio ove lijepe priče. Već 15 godina se družimo zajedno i uživamo u iću i piću. I ovaj put smo pokazali da možemo na pravi način organizirati velike manifestacije o kojima će se dugo pričati. Naravno, ovaj projekat ne bi mogli realizirati bez podrške Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Sarajevskog kiseljaka i New life Turkey – kaže Elmir Miro Hadžialić, organizator Sarajevo Wine Festa.

Prvog dana festivala održana je i “Noć Vinarije TRS Ilok”, koja je nastala 2006. godine spajanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Marija Faletara i Zlatka Bošnjaka, a trenutni kapacitet im je 550.000 litara vina.

Posjetioci su mogli uživati i u proizvodima koje zastupa Džajić Commerc.

– Ovo je bilo naše 12 učešće na “Sarajevo Wine Festu”. Prezentirali smo delikatesne sireve (grana padano, rucker feta u masl. ulju sa zacinskim biljem, camenbert…) Basso maslinovo ulje, Seville masline, Šurlan rakije i likeri… Prezentacija je bila odlična, a kritike gostiju pozitivne – kažu iz Džajić Commerca.

Na “Sarajevo Wine Festu” sinoć je bilo i dosta poznatih osoba iz kulturnog i javnog života. Tako su među posjetiocima bili načelnik Općine Centar Srđan Mandić, režiser Elmir Jukić, glumac Tarik Džinić, muzičar Adis Sirbubalo, biznismeni Nijaz Skenderagić, Haris Čolić i Demir Selmanović, modna kreatorka Emina Husedžinović, Dejan Radović…