Zašto Sarajevo nema letova za Ankaru

0

Sarajevo ima veliki broj letova za Istanbul, prošlog ljeta njih 35 sedmično, ovog proljeća 34 sedmična leta (3 kompanije).

Sarajevo je prošlog ljeta imalo i 10 letova za Antalyu (2 kompanije) i 2 leta za Bodrum, a od ove godine ima i letove za Izmir.

Aerodrom ima i „gomilu“ letova za niz destinacija na Bliskom istoku, daleko više nego i jedan drugi aerodrom u regiji.

Ali nema letova za Ankaru. Više nego čudno. Za Ankaru je iz regije bilo sedam letova za Beograd i dva za Podgoricu, dakle ukupno 9 sedmičnih tjedno. U tom kontekstu je  i te kako realno i potrebno da Sarajevo ima letove za Ankaru.

Turska je definitivno broj 1 destinacija iz Sarajeva, pa je i te kako važno da aerodrom motivira linije za Ankaru. Te linija bi sigurno imala velik uspjeh, piše regionalni avioportal Zamaaero.

Od većinski muslimanskih zemalja Sarajevo ima letove za Tursku (Istanbul, Izmir, Antalya i Bodrum), Ujedinjene Arapske Emirate (Dubari, Abu Dhabi i Sharjah), Saudijsku Arabiju (Jeddah, Riyadh i Medinu), Egipat (Hurghadu), Bahrain, Kuvait, Jordan (Amman), Tunis (Monastir),  Katar (Dohu).

Jednako tako Sarajevo bi trebalo imati letove za druge muslimanske zemlje i to za Dammam (Saudijska Arabija), Beirut (Libanon), Muškat (Oman), Teheran (Iran), Baku (Azarbaidžan), Karachi ili Islamabad (Pakistan), Jakartu (Indonezija), Astanu ili Almaty (Kazahstan), Taškent (Uzbekistan), Cairo (Egipat), Tunis (Tunis).

Jednako tako nije nelogična i linija MyWingsa ili gp aviationa iz Prištine.