Zaštita evropske autoindustrije: Carine na kineska vozila morale bi biti čak 50 posto!

0

Prijetnja evropskoj automobilskoj industriji je stvarna, a kako bi zaštitila evropske proizvođače od agresivnih (niskih) cijena kineskih marki, Evropa bi morala podići zid carina oporezujući svaki automobil s  50 posto, prema studiji Rodhium grupe koju je prenio Financial Times.

Istraga Evropske komisije pokrenuta u oktobru mogla bi dovesti do povećanja carina na kineska vozila (ili vozila koja se proizvode u Kini) koja se uvoze u Evropu. Trenutno postavljena na 10 posto, EU bi je mogla povećati na 30 posto.

Problem je, prema konsultantskoj kući, u tome što bi čak i uz porez od 30 posto još uvijek bilo isplativo za mnoge kineske marke prodavati u Evropi. Štaviše, mogli su si čak priuštiti da ne dižu cijene uprkos porezima.

– Da biste evropsko tržište učinili neprivlačnim kineskim izvoznicima električnih vozila, vjerovatno bi bile potrebne carine od 40 do 50 posto, čak i više za vertikalno integrirane proizvođače kao što je BYD – objašnjava Rodhium, prenosi Hak revija.

BYD, na primjer, trenutno prodaje novi BYD Seal U za 20.000 eura u Kini i prosječno 42.000 eura u Evropi. Dakle, više nego dvostruko skuplje. Dobit BYD-a, prema procjeni konsultantske kuće, iznosi 1.300 eura po automobilu u Kini i nevjerovatnih 14.300 eura u Evropi.

To je snažan poticaj za izvoz u Evropu. S carinama od 30 posto, BYD bi i dalje generirao 4.700 eura dobiti po automobilu, prema Rhodiumovim izračunima.

Vodeći kineski proizvođač električnih automobila kontrolira oko 95 posto svog lanca vrijednosti, od rudnika do proizvodnje baterija, uključujući ADAS sisteme pomoći vozaču i softver za automobile.

To je prednost koja bi, prema Rhodiumu, čak mogla omogućiti snižavanje cijena bez gubitka novca u Evropi, luksuz koji si ne može svako priuštiti.