Zarada banaka u BiH raste, UniCredit više nije lider u RS

0

UniCredit Banka više nije lider po zaradi u Republici Srpskoj. Nju je prošle godine petekla NBL Banka, što se vidi iz finansijskih izvještaja koji se objavljuju ovih dana.

Ti izvještaji, inače, pokazuju da banke u ovom vremenu krize dodatno uvećavaju svoju dobit.

Tako je NLB Banka Banjaluka prošlu godinu završila sa čistom zaradom od 28 miliona KM, čime je ostvarila veliki rast i najbolji finansijski rezultat u bankarskom sektoru RS.

UniCredit Banka, koja je ranije bila na prvom mjestu, prošle je godine osvarila čistu dobit od 22,4 miliona maraka, za milion KM više nego u 2015.

Nova banka Banjaluka ostvarila je u prošloj godini dobit od 13 miliona maraka, što je porast za milion KM u odnosu na 2015.

Sberbanka Banja Luka jedna je od rijetkih koje su poslovale slabije nego 2015. Lani je banka zaradila 4 miliona KM, pola miliona manje nego godinu ranije.

Addiko banka Banjaluka, bivša Hypo Alpe Adria banke, u 2016. godini ostvarila je gubitak od devet miliona maraka koji je znatno smanjen u odnosu na godinu ranije kada je iznosio čak 52,5 miliona KM. Glavni razlog prošlogodišnjeg minusa, prema tvrdnjama uprave banke su date olakšice klijentima za konverziju kredita u švajcarskim francima.

(J.P.)