Zaposleni u RS-u ostali bez općeg kolektivnog ugovora

0

U Republici Srpskoj prestaje važiti dosadašnji opći kolektivni ugovor. Jučerašnji pokušaj dogovora predstavnika vlasti i socijalnih partnera da postignu dogovor o novom dokumentu koji regulira posebna prava radnika je propao.

Nakon sastanka sa socijalnim partnerima, potpredsjednik entitetske vlade Anton Kasipovović je rekao da su date određene inicijative o tome kako prevazići postojeći vakuum, s obzirom da prestaje važenje postojećeg općeg, ali i granskih kolektivnih ugovora, piše Večernji list.

Tvrdi da u nastaloj situaciji nitko neće pretrpjeti nikakvu štetu i da će Vlada Republike Srpske reagirati donošenjem potrebnih odluka ako procijeni da će nastupiti šteta.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić predložila je da se produži važeći opći kolektivni ugovor, kao i granski, na rok za koji se dogovore socijalni partneri i u kojem se mogu dogovoriti novi dokumenti. Ona smatra da odgovornost za novonastalu situaciju nije na sindikalcima.

-Nijedan radnik u RS-u ne smije ostati uskraćen za ono što je ustavno i zakonsko pravo, ali sutra ipak ostaju, ako ne postignemo dogovor – upozorila je ona.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić smatra da to što danas prestaju važiti opći i posebni ugovori u RS-u neće proizvesti ništa spektakularno, jer nikome, kaže, nije u interesu da diže bespotrebne tenzije.

-U narednih mjesec do dva sigurno ćemo doći do općeg kolektivnog ugovora i sve će ići svojim tijekom – uvjerava Trivić.

Najavio je za 27. travnja skupštinu ovog udruženja kako bi dobili ovlasti za nastavak daljnjih pregovora koji bi trebali da dovedu do potpisivanja novog Općeg kolektivnog ugovora.

U RS-u je prošlo 90 dana od usvajanja novog Zakona o radu, a u tom razdoblju nisu dogovoreni opći kolektivni ugovor, niti granski ugovori.