Zapanjit će vas koliko stvari koje koristite i konzumirate sadrži naftu: Lista je poduža

0

Nafta, sveprisutno fosilno gorivo, igra ključnu ulogu ne samo u pokretanju automobila i grijanju domova, već je i skriveni sastojak u mnogim svakodnevnim predmetima.

Petrohemikalije dobivene iz nafte i prirodnog plina koriste se u izradi više od 6000 proizvoda koje koristimo svakodnevno. Od hrane do kozmetičkih proizvoda, nafta je prisutna u stvarima koje možda ne biste očekivali.

Nafta se koristi u širokom spektru industrija. Osim očigledne primjene u transportu, gdje se prerađuje u benzin, dizel i kerozin, nafta je osnova za mnoge proizvode u hemijskoj industriji. Plastika, gume, sintetička vlakna, pa čak i lijekovi, proizvedeni su uz pomoć derivata nafte.

U poljoprivredi se koristi za izradu gnojiva i pesticida, dok je u građevinarstvu nezaobilazna za proizvodnju asfalta i drugih građevinskih materijala. Nafta se također koristi za proizvodnju petrohemikalija koje su sastavni dio mnogih svakodnevnih predmeta, prenosi Dnevno.hr.

Puno toga se radi od nafte

Na primjer, plastika koja se koristi u ambalaži hrane, tekstil za odjeću, boje, kozmetički proizvodi i farmaceutski proizvodi, sve sadrže komponente dobivene iz nafte.

Čak i proizvodi poput sapuna, deterdženata i voskova imaju svoje korijene u nafti. Live Science piše o nekim predmetima i namirnicama koje se rade od nafte, što je mnogima nepoznanica te ističu kako je puno hrane i stvari koje sadrže naftu.

Čokolada: Čokoladni premazi često sadrže prehrambeni parafinski vosak, koji potječe iz nafte, ugljena ili ulja iz škriljevca. Kada se doda čokoladi, ovaj vosak stvara sjajan sjaj i pomaže održati čokoladu čvrstom na višim temperaturama, jer ima nisko talište. Također sprječava lijepljenje čokolade za kalupe, olakšavajući vađenje gotovog proizvoda. Iako vosak ostaje neprobavljen u tijelu, istraživanje Evropske agencije za sigurnost hrane iz 2023. nije pronašlo nikakva sigurnosna pitanja povezana s njegovom konzumacijom.

Pasta za zube: Pasta za zube može sadržavati derivate nafte, poput polietilen glikola, koji se koriste za aromu, antibakterijska svojstva i teksturu. Neki proizvođači koriste poloksamer 407, derivat nafte, kako bi pasta za zube bila topiva u vodi, dok se natrij saharin, umjetni zaslađivač dobiven iz nafte, koristi za borbu protiv plaka.

Parfem: Kada nanosite parfem ili kolonjsku vodu, velika je vjerovatnost da koristite ulja dobivena iz nafte umjesto prirodnih eteričnih ulja. Na primjer, Iso E Super daje drvenastu aromu, hedione pruža miris jasmina, a Galaxolide je poznat po svojoj dugotrajnoj osnovnoj noti.

Tablete: Mnoge tablete su obložene plastikom kako bi se lakše gutale i spriječilo lijepljenje. Sintetske komponente također štite aktivne sastojke od razgradnje, produžujući rok trajanja proizvoda. Iako postoje prirodne alternative, sintetika se često koristi za modificirano otpuštanje, zaštitu okoliša i maskiranje okusa.

Sladoled od vanilije: Sintetička ulja iz nafte često se koriste u aromama hrane, poput vanilije, badema i limuna. Ovi sintetski spojevi omogućuju dosljedan profil okusa u različitim serijama. Benzaldehid (aroma badema) i vanilin (aroma vanilije) primjeri su okusa dobivenih iz nafte.

Krema za brijanje: Krema za brijanje sadrži ulje u obliku izopentana, dobivenog iz sirove nafte. Izopentan pomaže razgraditi sebum na koži i podiže dlačice, olakšavajući brijanje. Također, proizvodi za brijanje često koriste polietilen glikol, koji je svestran i stabilan, te stvara zaštitnu barijeru na koži smanjujući trenje i iritaciju.