Zakupci poslovnih prostora u Starom Gradu oslobođeni plaćanja zakupnina i za maj

0

Na prijedlog općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće usvojilo je na danas održanoj vanrednoj sjednici, Odluku o umanjenju/oslobađanju plaćanja zakupnine zakupcima poslovnih zgrada i poslovnih prostora na kojima pravo raspolaganja ima Općina Stari Grad.

Od ove odluke izuzete su djelatnosti bankarstva, apoteke, trgovine prehrambenim proizvodima i proizvodima široke potrošnje.

Usljed pandemije korona virusa i donošenja Odluke o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće od strane Vlade FBiH, kao i mjera koje su potom uslijedile, obustavljen je rad brojnim zakupcima općinskih poslovnih prostora i zgrada. Iz tog razloga, također na prijedlog općinskog načelnika, ranije su donijete odluke kojima su se zakupcima u martu zakupnine umanjile za 50%, u aprilu su potpuno oslobođeni plaćanja zakupnina, a današnjom odlukom ova povlastica produžena je i na mjesec maj.

„Kako se u mjesecu maju 2020. godine ponovila situacija iz mjeseca aprila, odnosno zbog potpune nemogućnosti obavljanja djelatnosti, predlaže se oslobađanje plaćanja zakupnine za mjesec maj 2020. godine zakupcima poslovnih zgrada i poslovnih prostora koji imaju zaključene ugovore o zakupu s Općinom kao zakupodavcem, izuzev djelatnosti bankarstva, apoteka, trgovina prehrambenim proizvodima i proizvodima široke potrošnje,“ navedeno je u obrazloženju prijedloga općinskog načelnika Hadžibajrića.

Nadležne službe će poduzeti mjere na realizaciji ove odluke odmah po njenom stupanju na snagu.

D.H.