Zakon o kreditima u francima “pada” u Skupštini RS

0
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je danas da će vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a odbiti Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskima francima, koji je predložio SDS.
Dodik je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da bi taj zakon urušio stabilnost RS-a.
Kazao je da je veoma teška retroaktivna primjena tog zakona zbog čega se s predstavnicima Hypo banke tražilo drugo rješenje i predložit će ga na usvajanje, a bit će olakšanje za klijete koji imaju kredit u švicarskim francima.
Tvrdi da bi primjena SDS-ovog zakona značila i stečaj Hypo banke i da bi zaposleni izgubili posao.
– RS bi se ovim zakonom pozicionirala kao neko ko ne poštuje ugovore – kazao je entitetski predsjednik i dodao da bi to RS dovelo u složene odnose i s nekim međunarodnim partnerima.
Naveo je da će rješenje koje je dogovoreno pomoći klijentima, a Hypo banci omogućiti da nastavi uspješno poslovanje.
I direktor Hypo banke Banja Luka Goran Babić smatra da je dobro rješenje koje su dogovorili s Dodikom i zvaničnicima za klijente te da će mjesečne obaveze po kreditu u CHF-u biti smanjene.
Babić je dodao da će se vrlo brzo obratiti svojim klijentima u vezi s ovom ponudom, navodeći da i banka želi da se nađe rješenje.
– Ako ovaj zakon prođe, on će destabilizirati finansijsku situaciju u RS-u. EBRD pokušava da nađe najbolje rješenje i vjerujemo da ovaj prijedlog predstavlja najbolje rješenje – dodao je i Jan Braun, predstavnik EBRD-a koji je prisustvovao zajedničkoj pres-konferenciji u Palati predsjednika RS-a.