Zabrana kineske opreme za mobilne mreže u Evropi koštaće kompanije 3,5 mlrd dolara

0

SAD je uvrstio kineski Huawei, vodećeg svjetskog proizvođača opreme za mobilne mreže, na crnu listu, tvrdeći da ugrožava sigurnost komunikacija zbog moguće špijunaže. Američkim kompanijama zabranjena je upotreba određenih Huaweijevih proizvoda a Washington poziva evropske zemlje da slijede njegov primjer.

Zamjena kineske opreme stajat će kompanije u Europi oko 3,5 milijardi dolara, odnosno 7,17 dolara po pretplatniku, izračunali su u Strand Consultu.

Napominju ujedno kako primjeri iz SAD-a i Australije pokazuju da ograničenje korištenja opreme kineskih firmi Huawei i ZTE nije rezultiralo višim cijenama niti kašnjenjem gradnje novih mreža 5G.

“Ograničenja nisu rezultirala višim cijenama u SAD-u i Australiji i vjerojatno neće negativno utjecati na Evropu jer Huaweijev i ZTE-ov udio u Evropi čini tek šest posto ukupne globalne mreže”, stoji u Strandovu izvještaju.

Strandova je procjena višestruko je niža od one globalnog udruženja telekomunikacijskog sektora GSMA, koja troškove procjenjuje na 55 milijardi eura. Prema GSMA-ovom izvještaju u koje je Reuters dobio uvid u junu zabrana će također odgoditi primjenu nove tehnologoije za oko 18 mjeseci.

Iznos održava ukupne dodatne troškove koje donosi potpuna zabrana Huaweijevih i ZTE-ovih proizvoda u uspostavi mreža 5G u Europi, pojasnili su u GSMA-u.

“Polovina tih (dodatnih troškova) proizići će iz utjecaja viših troškova inputa na europske telekomunikacijske kompanije nakon značajno oslabljene konkurencije na tržištu mobilne opreme”, glasio je zaključak GSMA-ovog izvještaja.

“Prije ažuriranja na mrežu 5G operateri će morati zamijeniti postojeću infrastrukturu”, podsjećaju.

Udio dvije kineske kompanije u tržištu Evropske unije premašuje 40 posto. Glavni su konkurenti kineskog diva Huaweija za narudžbe opreme za mreže 5G nordiijske kompanije Ercisson i Nokia, napominje Reuters.

GSMA zastupa interese 750 mobilnih operatera a Huawei spada među njegove glavne podupiratelje, tvrde izvori u telekomunikacijskom sektoru.

Hina