Za uvezivanje radnog staža u FBiH potrebna milijarda KM

0

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević istakla je da Vladi Federacije BiH predstoje vrlo teške aktivnosti u vezi sa uvezivanjem radnog staža, za šta je potrebno oko milijardu maraka. Milićevićeva je istakla da se ovo pitanje nalazi i u Reformskoj agendi, ali da još nema odgovora kako to riješiti.

Na pitanje može li FBiH preživjeti bez spoljnog finansiranja, Milićevićeva je rekla za “Večernji list” izdanje za BiH da nema budžeta koji opstaje bez spoljnih primanja.

– Ni sada nam nije problem stabilnost budžeta, već je problem što se poremetila dinamika te imamo određenih kašnjenja i mi ćemo ovom jednom tranšom Međunarodnog monetarnog fonda bez većih potresa završiti ovu fiskalnu godinu – istakla je Milićevićeva, dodavši da je veći problem dugoročni pritisak na budžet raznih kategorija i status budžeta sljedećih godina.

Govoreći o reviziji prava demobilisanih boraca, ona je naglasila da je prošla revizija išla na štetu jednog naroda, jedne vojne komponente i kada se radi analiza medicinskog vještačenja onda je očito u kojem je procentu ona rađena tamo gdje žive Hrvati, a u kojem tamo gdje su Bošnjaci.

– Ako se radi revizija, mora postojati metodologija koja će se primijeniti na cijelom prostoru FBiH. Trenutno je problem što se ljudi mogu žaliti samo Vrhovnom sudu FBiH pred kojim je oko 6.000 predmeta – rekla je Milićevićeva i dodala da to predugo traje i dovodi u sumnju cijeli proces.