Za RS neprihvatljiv prijedlog EU o adaptaciji SSP-a

0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ocijenilo je da prijedlog Evropske komisije o pitanju adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SPP/ nije prihvatljiv, jer je razmatranjem dostavljene ponude utvrđeno da su povlastice koje bi se eventualno dale EU mnogo vrednije od povlastica koje BiH dobija.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da se u dopisu razmatraju zahtjevi obje strane, te izražava spremnost Evropske komisije za prihvatanje određenih zahtjeva BiH, uz obavezu da BiH prihvati najveći broj trgovinskih ustupaka za oko 200 poljoprivrednih proizvoda koji se uvoze u BiH.

„Predloženim pozicijama, bez uređenog sistema prihvatanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uslovima nekorišćenja mjera zaštite, nismo uvjereni u pozitivne strane eventualnih izmjena SSP-a u ovom momentu“, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede smatraju da bi se prihvatanjem ovakvih izmjena SSP-a išlo ka daljem devastiranju agrarnog sektora Republike Srpske, odnosno da bi se on doveo u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja.

„U tom smislu odgovornost za posljedice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz Srpske, moraju preuzeti kadrovi Republike Srpske u Savjetu ministara BiH“, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske danas je obaviještena o dopisu koji je u utorak, 7. juna, upućen Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH od šefa pregovaračkog tima ispred Evropske komisije Mikele Matuele, a po pitanju adaptacije SSP-a. (Srna)