Za prvih 9 mjeseci Vlada Tuzlanskog kantona ostvarila tekući suficit

0

U prvih devet mjeseci ove godine Vlada Tuzlanskog kantona je ostvarila pozitiva finansijski rezultat u iznosu od oko 25,7 miliona KM. Podatak je ovo iz danas usvojenog Periodičnog izvještaja Budžeta Tuzlanskog kantona od 01.01. – 30.09.2019. godine.

U prvih devet mjeseci ostvareni prihodi, primici i finansiranje su ostvareni u kumulativnom iznosu od 274.333.636 KM i za 4,2% su veći u odnosu na prihode u istom periodu prošle godine.

Istovremeno su rashodi ostvareni u iznosu od 248.446.190 KM i veći su za 4,1% u odnosu na rashode ostvarene u istom periodu prošle godine.

Međutim, pozitivan finansijski rezultat (suficit) u ovom periodu ipak treba uzeti sa rezervom.

Naime, u prvim mjesecima i polugodištu fiskalne godine se utvrđuju uslovi i kriteriji za finansiranje određenih programa podrški Vlade Tuzlanskog kantona, a njihovo finansiranje se vrši tek u drugom polugodištu, a posebno posljednjem tromjesečju godine, što će sigurno utjecati na konačan finansijski rezultat na kraju fiskalne 2019. godine.

Ipak, iznos tekućeg suficita daje razlog za optimizam da će se i ovu fiskalnu godinu Tuzlanski kanton ostvariti pozitivan finansijski rezultat, te time dodatno smanjiti akumulirani deficit Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Press službe Vlade TK.