Za podršku marginaliziranim grupama žena u biznisu 700.000 KM

0

U okviru USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa, u Sarajevu je održan sastanak predstavnika devet jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u programu i tima Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG). 

Program podrške podržat će pokretanje i razvoj biznisa ženama žrtvama nasilja, ženama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, te nezaposlenim mladim ženama, a osigurana je podrška u razvoju biznisa u iznosu više od 700.000 KM.

– USAID je u okviru svog programa podrške marginaliziranim grupama osnovao Fond za preduzetništvo marginaliziranih žena. Mi ćemo danas raditi sa ženama iz devet lokalnih jedinica i pokazati im kako se radi biznis plan, te pratiti njihov rad, tj. biti uz te žene narednih godinu dana – izjavio je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog programa za podršku marginaliziranim grupama.

Također, svakom odobrenom biznisu bit će pružena mentorska podrška u prvoj godini djelovanja u svim dijelovima realizacije. Tema radnog sastanka je i izrada modela podrške razvoja biznisa, koji će se primjenjivati u raspodjeli sredstava za razvoj biznisa, javlja Fena.

– USAID u ovoj fazi izdvaja 340.000 maraka, lokalne zajednice izdvajaju najmanje 50 posto i to je prema našoj računici više od 700.000 maraka – kazao je Bešić.

Naglašava da je pomoć usmjerena marginaliziranim grupama žena koje su u dugoročno nepovoljnom položaju i koje se, prema brojnim statističkim podacima, svakodnevno dovode na margine društva.