Za podršku lokalnim zajednicama 1,4 miliona KM: Proširenje biznis zona prvi prioritet općina

0

Općina Gračanica novac će uložiti u izgradnju saobraćajnice prema industrijskoj zoni što će ubrzati izgradnju tri nova poslovna objekta.

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema sa kojima se suočava većina općina širom Bosne i Hercegovine. Poseban problem predstavlja sve veći broj mladih koji nemaju posao. Općinske vlasti pokušavaju različitim projektima privući ulagače koji bi pokrenuli lokalnu privredu. Jedan od glavnih uslova za privlačenje novih ulaganja je izgradnja savremene industrijske zone, koja bi privrednicima nudila sve pogodnosti za razvoj poslovanja.

Poboljšanje kvalitete

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) dodijelit će 1,4 miliona KM za deset općina u svrhu unapređenja poduzetničkih zona.

Općina Orašje jedan je od dobitnika sredstava. “Poduzetnička zona Dusine” u Orašju uspostavljena je 2010. godine, prostire se na oko 35 hektara i u njoj radi 13 preduzetnika.

Stručna saradnica iz Centra za poduzetništvo Orašje Andrijana Dujmenović izjavila je za Faktor da će novac pomoći razvoju poslovne zone.

– Novac će biti uložen u poboljšavanje kvalitete poslovnih usluga, unapređenja poduzetničkih znanja i vještina preduzetnika, kao i u promociju same zone – izjavila je Dujmenović.

Moguće izmjene

Načelnik općine Gračanica Nusret Helić spomenuo je za Faktor kako je završena većina infrastrukturnih poslova u “Poslovnoj zoni Gračanica”.

Dodaje da će novac otvoriti mogućnost za početak gradnje objekata na Poslovnoj zoni.

– Većina novca bila bi upotrijebljena za izgradnju ključne saobraćajnice koja vodi ka Poslovnoj zoni. To bi uveliko potpomoglo izgradnju tri nova planirana poslovna objekta. Investitori za ove projekte uglavnom su sa lokalnog nivoa – izjavio je Helić. (Faktor)