Za nove aranžmane MMF-a potrebno provođenje niza reformi

0

Međunarodni monetarni fond /MMF/ spreman je da BiH uključi u nove aranžmane, ali to podrazumijeva i provođenje niza reformi, poručila je danas šef Misije MMF-a u BiH Alina Ijanku tokom onlajn razgovora sa ministrom finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslavom Bevandom.

Sagovornici su razmotrili ekonomske prilike u doba pandemije i provođenje započetih reformi, saopšteno je iz Ministarstva finansija u Savjetu ministara.

Bevanda je naglasio da je MMF dao značajan doprinos prilikom saniranja posljedica pandemije virusa korona jer je dva puta odobrio sredstva za ovu namjenu i taj novac je doznačen entitetima i kantonima.

“Prošle godine u aprilu u okviru Instrumenta za brzo finansiranje odobreno je ukupno 330 miliona eura pomoći, dok je prije dva mjeseca doznačeno još 300 miliona eura, što je MMF bezuslovno odobrio zemljama članicama”, istakao je Bevanda.

Tokom sastanka naglašeno je da su institucije BiH ušle u četvrto tromjesečje uz Odluku o privremenom finansiranju, te da je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu usvojen u prvom čitanju u Predstavničkom domu parlamenta BiH nakon čega nisu održane nove sjednice.

“Mi smo prvi koji se zalažu da se budžet što prije usvoji, ali to nije naša nadležnost i cijeli proces zavisi od više faktora. Spoljni dug se redovno izmiruje, jer je tako propisano Zakonom o finansiranju institucija BiH”, rekao je Bevanda.

Sastanku je, osim saradnika ministra Bevande, prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.