Za cestu Stara Pruga Osik na Ilidži izdvojeno 1.429.972 KM

0

Sporazum o rekonstrukciji saobraćajnice i izgradnji pješačke staze u ulici Stara Pruga Osik u naselju Osjek, potpisali su danas načelnik Općine Ilidža Senaid Memić i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i direktor firme Bosman Sunija Jahić.

Ukupna vrijednost projekta je 1.429.972 KM, od čega će Direkcija izdvojiti 1.050.000 KM, a pomenuta općina 100.000 KM.

Direktor Kovač je naveo da će biti rekonstruisano 1.235 metara saobraćajnice po postojećoj trasi uz proširenje kolovoznih traka oko 3 metra, dok će se pješačka staza također raditi uz saobraćajnicu obostrano u oba smejra.

“Bit će urađena i kompletna odvodnja ceste uz izgradnju kolektora, jer je asfalt uništen, a tom saobraćajnicom se svakodnevno kreću vozila javnog gradskog prijevoza. Planirano je da se napravi i nova okretnica za ta vozila”, istakao je Kovač.

Načelnik Memić je poručio kako je ovo vrlo važna saobraćajnica. Njenom rekonstrukcijom riješit će se problemi s kojima se svakodnevno susreće lokalno stanovništvo i poboljšati komunikacija između naselja, a ujedno će se napraviti i rezervni ulaz, odnosno kratica koja vodi prema Blažuju, nastavku autoputa i Vlakovu i taj put može biti koristan i za privrednike.

“U okviru ovog projekta bit će izgrađene nove četiri niše za autobuska stajališta. Rekonstrukcija ove ceste trebala se izvoditi periodično, ali je resorno ministarstvo odlučilo da se to završi u ovoj godini”, naglasio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Najavio je da će u toku ove godine na području općine Ilidža početi obnova Velike aleje, rekonstrukcija Rustempašine ulice, kružnog toka na M17, kao i asfaltiranje parkinga na Vlakovu.