Xiaomi počinje prodaju svog električnog automobila

0

Kineska kompanija Xiaomi saopštila je da će ovog mjeseca početi isporuku svog prvog električnog vozila (EV) modela SU7, upuštajući se u najveće svjetsko tržište automobila usred brutalnog rata cijena.

Proizvođač pametnih telefona, peti po veličini u Kini, rekao je u objavi na društvenoj mreži Weibo da ima 59 prodavnica u 29 gradova širom zemlje koje će primati narudžbine, prenosi Reuters. Svečani događaj lansiranja zakazan je za 28. mart.

Dionice Xiaomia su porasle za sedam posto tokom jutarnje trgovine u utorak.

Prodaja električnih vozila u Kini porasla je za 18 posto u periodu januar-februar, ne mnogo manje od rasta od 21 posto zabilježenog tokom cijele 2023. godine.

Ove godine je zabilježeno veće sniženje cijena koje je predvodio tržišni lider BYD da bi pridobio potrošače usred slabljenja domaće tražnje.

Na predstavljanju Speed Ultra 7 (SU7) limuzine u decembru, izvršni direktor Lei Jun rekao je da Xiaomi planira da postane jedan od pet najvećih proizvođača automobila na svijetu.

Kako je tada navedeno, SU7 ima moć „super elektromotora“ koja omogućava ubrzanja veća nego kod Teslinih ili Porscheovih EV modela.

Analitičari kažu da će se zajednički operativni sistem automobila sa popularnim telefonima kompanije Xiaomi i drugim elektronskim uređajima dopasti postojećim kupcima kompanije, prenosi Biznis.rs.

Njegove automobile proizvodiće jedinica državnog proizvođača automobila BAIC Group, u fabrici u Pekingu sa godišnjim kapacitetom od 200.000 vozila.

Ovaj gigant pametnih telefona obećao je da će uložiti 10 milijardi dolara u automobile tokom jedne decenije i jedan je od retkih novih igrača na kineskom tržištu električnih vozila koji su dobili odobrenje od vlasti.