Xiaomi 2024. kreće s proizvodnjom vlastitih električnih vozila

0

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi planira početak serijske proizvodnje vlastitih električnih automobila u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je u utorak izvršni direktor Xiaomija Lei Jun.

U martu je Xiaomi najavio ulazak u industriju električnih automobila i objavio da planira uložiti 10 milijardi dolara u taj posao u sljedećih 10 godina. Prošlog mjeseca Xiaomi je službeno registrirao svoju kompaniju za električna vozila Xiaomi EV.

Xiaomi EV sada ima 300 zaposlenih, objavila je kompanija u septembru.

Kinesko tržište električnih vozila ulaskom novih igrača postaje sve gušće. Kompanija za umjetnu inteligenciju i internetske usluge Baidu pokrenula je u januaru samostalnu kompaniju za proizvodnju električnih automobila, a kada Xiaomi službeno lansira električni automobil suočit će se i s kineskim rivalima poput Nio-a i Xpeng -a, kao i s većim proizvođačima automobila poput Tesle.

Kinesko tržište električnih vozila posljednjih je godina uživalo državne subvencije, što je pomoglo rastu te industrije. Iako je dio te podrške smanjen, tržište i dalje raste.

Kompanija za istraživanje tržišta Canalys predviđa da će se u Kini 2021. godine prodati 1,9 miliona električnih vozila, što je rast od 51 posto u odnosu na prošlu godinu.

Hina